Ulje u moru iz šerpi ugostitelja sa Pina?

Inspekcija tvrdi da najnovije zagađenje mora u Tivtu nisu prouzrokovali brodovi i marina Porto Montenegro

Naftne mrlje u Tivtu

Velike masne mrlje koje su juče kasno poslijepodne plutale akvatorijumom oko gradske rive Pine i istočnog dijela marine Porto Montenegro u Tivtu, najvjerovatnije su prouzrokovali ugostitelji koji su na gradskoj rivi protekle dvije nedjelje držali niz privremenih restoranskih objekata za doček Nove Godine – tvrde u Inspekciji sugurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor.

Mrlje od nafte i ulja razlivene u moru viđene su juče kasno poslijepopodne u Tivtu. Mrlje su viđene između gradske rive Pine i Porto Montenegra i u dijelu akvatorijuma marine, oko mula 1 i ispred zgrade “Ozana” gdje se uz veoma primjetne masne tragove na površini vode, osjećao i jak miris dizel goriva. O svemu je obaviještena Uprava pomorske sigurnosti koja je pokrenula proceduru za sanaciju zagađenja mora i pokušaj identifikacije mogućeg izazivača ovog ekološkog incidenta. Preko VTMS sistema za nadzor i kontrolu plovidbe u teritorijalnom moru Crne Gore izdvojene su dvije jahte koje su u utorak isplovile iz Porto Montenegra, a o čemu je obaviještena Inspekcija sigurnosti plovidbe koja je dalje preduzela mjere iz svoje nadležnosti.

“Zagađenje su najvjerovatnije izazvali privremeni restorani u kojima su se pružale ugostitelsjke usluge za doček Nove godine na Pinima. Ne radi se o nafti i naftnim mrljama, već o ulju. Ni na jednom plovilu u marini nisu organizovane novogodišnje žurke i zagađenje je definitivno došlo sa obale. Kontrolisali smo uzorke goriva sa jahti u marini i nema traga da je to uzrok zagađenja”- kazao nam je inspektor sigurnosti  plovidbe Željko Lompar. On je dodao da sigurnosne kamere u Porto Montenegru nisu zabilježile da bilo ko u marini nešto baca u more, ali je u blizini mula 1 pronađena kako pluta masna kuhinska šerpa puna ulja, pa se pretpostavlja da ju je tu donijla struja kada je neko bacio u more sa obližnjih Pina”- rekao je Lompar.

Šerpa koju je inspekcija nasla u moru

Sa druge strane Tonći Francesković, predsjednik Udruženja ugostitelja i hotelijera Tivta čiji su članovi držali privremene objekte na Pinima, kategorički negira da su oni bilo što bacali ili prosipali u more.

“Apsolutno je netačno da se tokom programa na Pinima bilo što bacalo u more, pogotovo ne ulje. Imali smo vrlo odgovorne osobe koje su pazile na to da se upotrebljeno ulje skladišti u posebne plastične kanistere i nakon toga propisno odvozi zajedno sa ostalim otpadom. Iskljulčujem mogućnost da je bilo ko od naših članova nešto tako uradio”- kaže Francesković dodajući da je moguće da je, ako je uzrok zagađenja mora upotrebljeno jestivo ulje i masnoće, neko drugi iz drugih djelova grada to možda bacio u more.

Naftne mrlje u Tivtu

Problem inače, dodatno usložnjava i činjenica da se u akvatorijumu oko Pina i u samom Porto Montenegru, u more uliva i nekoliko potoka- kanala za oborinske vode, a u koje nesavjesnii pojednici iz vipšeg gradskih zona nerijetko prosipaju ulje, gorivo i druge zagađujuće materije, pa je pravi uzrok najnovijeg ekološkog incidenta u “crnogorskom Monte Karlu” prilično teško pouzdano ustanoviti.

4 Komentari

  1. Kazete da je naftna mrlja od jestivog ulja iz restorana a isto vrijeme se cuje jak miris dizela.
    Nije valda da restorani koriste dizel za kuvanje i przenje.

  2. Pretpostavljamda pod šerpama misli na teće kako se vazda ođe zborilo (ali i na Cetinje moj Lučki) ili prosulje jer obično se brza hrana sprema u njima. Lučki je dobio nalog i morao je postupati po naređenju,što ćemo tako je to kod nas, bratovi drugari i šefovi dali odgovor i to je to…nego da nijesu ovi ugostitelji ispraznili one boce plina od grijanja i eto zagađenja,čudi me da i to nije izjavio..

  3. Inspektor…ma ni anke mu nije bastalo da nam priopći,što kuvau ovi Banovi pa u zaliv đe su catare,ulje i nafta?!…mora da drže dobar restoran na Kamenare te toliko ulja prosiplju umore…more bit e su dobri i adatani za ugostiteljstvo evo 20 godina,kad im keš ristorante nije propao…a bogimi me bilo strah da oće…čuš ne možeš sa karticom,platit…aaa…

  4. Kakve koristi Tivat ima od Porta?Skocili porezi,cijene zivota,komunalije,prostitucija i kriminal…Porto je ulozio u svoje objekte i u ono sto pripada licno njima ….Puna podrska za Pedju Obradovica pa neka podgorica(namjerno malim slovom)oprastata 5.5 mil od svojih para a ne od para gradjana Tivta..
    Uvalili ste vruc krompir u ruke Snezani i Kusovcu ali nemate podrsku ni medju clanovima dps a za ovakve odluke..
    Lustici svaka cast oni su firma za primjer!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.