17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ulje u moru iz šerpi ugostitelja sa Pina?

Naftne mrlje u Tivtu

Velike masne mrlje koje su juče kasno poslijepodne plutale akvatorijumom oko gradske rive Pine i istočnog dijela marine Porto Montenegro u Tivtu, najvjerovatnije su prouzrokovali ugostitelji koji su na gradskoj rivi protekle dvije nedjelje držali niz privremenih restoranskih objekata za doček Nove Godine – tvrde u Inspekciji sugurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor.

Mrlje od nafte i ulja razlivene u moru viđene su juče kasno poslijepopodne u Tivtu. Mrlje su viđene između gradske rive Pine i Porto Montenegra i u dijelu akvatorijuma marine, oko mula 1 i ispred zgrade “Ozana” gdje se uz veoma primjetne masne tragove na površini vode, osjećao i jak miris dizel goriva. O svemu je obaviještena Uprava pomorske sigurnosti koja je pokrenula proceduru za sanaciju zagađenja mora i pokušaj identifikacije mogućeg izazivača ovog ekološkog incidenta. Preko VTMS sistema za nadzor i kontrolu plovidbe u teritorijalnom moru Crne Gore izdvojene su dvije jahte koje su u utorak isplovile iz Porto Montenegra, a o čemu je obaviještena Inspekcija sigurnosti plovidbe koja je dalje preduzela mjere iz svoje nadležnosti.

“Zagađenje su najvjerovatnije izazvali privremeni restorani u kojima su se pružale ugostitelsjke usluge za doček Nove godine na Pinima. Ne radi se o nafti i naftnim mrljama, već o ulju. Ni na jednom plovilu u marini nisu organizovane novogodišnje žurke i zagađenje je definitivno došlo sa obale. Kontrolisali smo uzorke goriva sa jahti u marini i nema traga da je to uzrok zagađenja”- kazao nam je inspektor sigurnosti  plovidbe Željko Lompar. On je dodao da sigurnosne kamere u Porto Montenegru nisu zabilježile da bilo ko u marini nešto baca u more, ali je u blizini mula 1 pronađena kako pluta masna kuhinska šerpa puna ulja, pa se pretpostavlja da ju je tu donijla struja kada je neko bacio u more sa obližnjih Pina”- rekao je Lompar.

Šerpa koju je inspekcija nasla u moru

Sa druge strane Tonći Francesković, predsjednik Udruženja ugostitelja i hotelijera Tivta čiji su članovi držali privremene objekte na Pinima, kategorički negira da su oni bilo što bacali ili prosipali u more.

“Apsolutno je netačno da se tokom programa na Pinima bilo što bacalo u more, pogotovo ne ulje. Imali smo vrlo odgovorne osobe koje su pazile na to da se upotrebljeno ulje skladišti u posebne plastične kanistere i nakon toga propisno odvozi zajedno sa ostalim otpadom. Iskljulčujem mogućnost da je bilo ko od naših članova nešto tako uradio”- kaže Francesković dodajući da je moguće da je, ako je uzrok zagađenja mora upotrebljeno jestivo ulje i masnoće, neko drugi iz drugih djelova grada to možda bacio u more.

Naftne mrlje u Tivtu

Problem inače, dodatno usložnjava i činjenica da se u akvatorijumu oko Pina i u samom Porto Montenegru, u more uliva i nekoliko potoka- kanala za oborinske vode, a u koje nesavjesnii pojednici iz vipšeg gradskih zona nerijetko prosipaju ulje, gorivo i druge zagađujuće materije, pa je pravi uzrok najnovijeg ekološkog incidenta u “crnogorskom Monte Karlu” prilično teško pouzdano ustanoviti.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije