Ulcinjska solana spašena, pokrenuće i proizvodnju

Na solanskim bazenima registrovano je 114 biljnih vrsta, izuzetno je bogata ribom, a posebno se odlikuje kao veliko stanište ptica. Do sada je registrovana 241 vrsta ptica, što je više od 50 odsto ukupnog broja vrsta ptica u Evropi.

Solana Ulcinj
Solana Ulcinj

Nakon konferencije o Solani i jučerašnje posjete grupe evroparlamentaraca i visokih stranih diplomata Solani, uključujući i šefa Delegacije EU u Podgorici ambasadora Mitju Drobniča, nema nikakve sumnje da je pitanje zaštite prostora u zaleđu Velike plaže visoko na listi prioriteta evropskih zvaničnika.

Jer, kako je rekla ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker, to je unikatno mjesto u Evropi, koje mora da se očuva. Ona je rekla da je za cijeli ekosistem nužno da se obnovi i proizvodnja soli, što je bio i stav članice Evropskog Parlamenta Analize Doc.

Gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka istakao je da sve učesnike u tom procesu narednih dana i sedmica čeka veliki posao. „Do polovine juna treba uspostaviti upravljanje vodama na Solani: da se ispumpa slatka i upumpa slana voda“, dodao je on.

Za tu namjenu, remont pumpi, kao i ostale nužne stvari, Vlada Crne Gore će izdvojiti 165 hiljada eura.

Usvajanjem ovih zaključaka završena je dvodnevna Međunarodna konferencija o zaštiti Solane, čiji su organizatori bili njemačka organizacija „Euronatur“, Centar za zaštitu i proučavanje ptica i opština Ulcinj.

Do ubrzanog rješenja problema sa Solanom došlo je nakon pritisaka iz EU i prozivke ambasadorki Francuske, Poljske i Njemačke Veronik Brumo,  Grazine Sikorske i Gudrun Štajnaker.

“U oktobru smo posjetili Solanu i vidjeli koliki je broj ptica i uživali u ljepoti, ali se upoznali i sa problemima. Nas tri smo odlučile da se obratimo našim vladama. Solana je zajednički, evropski interes i bila sam šokirana kada smo prije četiri sedmice vidjeli koliko je devastirana za posljednjih šest mjeseci”, kazala je Štajnaker.

Gradonačelnik Ulcinja Fatmir Đeka podsjetio je da je Solana  projektovana za proizvodnju 30 hiljada tona soli godišnje.

Solana Ulcinj
Solana Ulcinj

“Na solanskim bazenima registrovano je 114 biljnih vrsta, izuzetno je bogata ribom, a posebno se odlikuje kao veliko stanište ptica. Do sada je registrovana 241 vrsta ptica, što je više od 50 odsto ukupnog broja vrsta ptica u Evropi. Solana je raj za razvoj eko i zdravstvenog turizma. Treba hitno povratiti solanu, a to prije svega podrazumijeva popravku pumpi i njihovo stavljanje u rad”.

Alberto Kamarata iz Delegacije EU kazao je da će rješenje problema Solanebiti test za ispitivanje kredibiliteta i posvećenosti države zaštite životne sredine i pregovaranja za ulazak u EU u okviru poglavlja 27.

“To će biti dokaz da će i ostale obaveze iz pregovaračkog poglavlja biti savladane. Mi ćemo nastaviti da pratimo situaciju u narednim sedmicama.  Treba da ujedinimo napore da sačuvamo ovo crnogorsko i evropsko mjesto prije nego što bude prekasno, prije nego što posljednji flamingos odleti zauvijek”, kazao je Kamarata.

I ornitolog Darko Saveljić podsjetio je da niko nije reagovao zbog katastrofalne situacije u Solini, dok CZIP nije pozvao  Evropsku komisiju, BirdLife International i skeretarijate konvencija čija je Crna Gora potpisnica da reaguju.

“Danas treba da smo svjesni da je Solana ozbiljan problem i da od njenog opstanka zavisi međunarodni ugled naše zemlje”, kazao je Saveljić.

Državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja Daliborka Pejović rekala je da postoje dva puta rješenja problema: bavljenje brojnim analizama i uzrocima koji su doveli do takvog stanja ili da se brzim i efikasnim koracima pokuša riješiti problem i založila se za drugu soluciju.

“Na prostoru Soalne se mora brzo reagovati. Vladi je poslata informacija sa predlogom finansijskih sredstava potrebnih da bi se odmah počelo sa radom na terenu prije otpočinjanja turističke sezone.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.