15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ukida se pomorska linija Bar – Bari ?!

“Sveti Stefan II” na putu za Bijelu
“Sveti Stefan II”

Redovna i jedina pomorska linija između Crne Gore i Italije, Bar – Bari – Bar, biće ukinuta 3. decembra, nakon 51 godinu, pišu Večernje novosti.

Klasifikaciono društvo, Bureau Veritas, okazalo je klasu za putnički brod Sveti Stefan 2, star 43 godine, koji saobraća na toj liniji.

Klasa je važila do 3. decembra 2018. godine, ali zbog neadekvatnih remonta brod više ne zadovoljava tehničke uslove za plovidbu.

“Brod Sveti Stefan može da plovi do 3. decembra, a nakon toga redovna pomorska veza Crne Gore i Italije biće prekinuta nakon 51 godinu”, piše list.

Kompanija Barska plovidba realizuje liniju Bar – Bari – Bar, a nakon zaustavljanja Svetog Stefana 2 oko 80 crnogorskih pomoraca ostaje bez posla.

Sveti Stefan-stari foto barinfo
Sveti Stefan-stari foto barinfo

Da je linija na ‘izdisaju’ upozoravali su prethodnih godina predstavnici manjinskih akcionara Barske plovidbe. Na sjednicama Skupštine akcionara te kompanije se više puta navodilo da je neophodno kupiti drugi putnički brod.

Predsednik Odbora direktora, Vojo Bojović, na pitanja novinara o stanju u Barskoj plovidbi i eventualnoj zamjeni broda kazao je da će dati odgovore u pisanoj formi. Izvršni direktor Barske plovidbe, Milo Paunović, nije odgovarao na pozive novinara.

Predstavnik manjinskih akcionara, Tomislav Markolović, saopštio je da je posljednjih nekoliko godina ukazivao na neophodnost nalaženja rešenja za kupovinu drugog putničkog broda, jer Sveti Stefan 2 ne može da zadovolji pomorske standarde.

Sveti Sstefan-stari foto barinfo
Sveti Sstefan-stari foto barinfo

“U Barskoj plovidbi se poslije 50 godina sprema zatvaranje linije za Italiju, jer brod Sveti Stefan više ne može produžiti klasu, a zamjene nema. Posle više od 50 godina ostaje se bez konekcije sa Evropom”, rekao je Markolović.

Država je većinski vlasnik Barske plovidbe 51 odsto kapitala.

Linija Bar–Bari-Bar je osnovana 18. juna 1965.godine.

 

Najčitanije