Ujedinjenje Boke i Crne Gore

Prije 201-ne godine potpisano ujedinjenje Boke i Crne Gore

Dobrota
Photo: Zoran Nikolić – Dobrota

Na današnji dan 1813 godine u Dobroti proglašeno je ujedinjenje Boke i Crne Gore. Dekleraciju su  potpisali Petar I Petrović Njegoš u ime Crne Gore i predstavnici  Paštrovića, Grbljana, Pobora, Maina i Luštice, i drugih opština u Boki.

Tom prilikom formirana zajednička vlada pod nazivom Centralna komisija.

U to vrijeme na vlasti u Kotoru su bili Francuzi, ulaskom crnogorskih snaga u Kotor, sredinom janura 1814. godine cijelokupna teritorija Boke bila je ujedinjena sa Crnom Gorom.

Bečki kongres je 1814. – 1815. odlučio da Boka pripadne Austriji. Rusija nije bila saglasna sa crnogorskim zahtjevima da Boka ostane u sastavu crnogorske države. Čak je Rusija priprijetila Crnogorcima u slučaju da organizuju oružanu odbranu Boke a ukinuta je i financijska pomoć Crnoj Gori.

Sjećanje na dešavanja vezana za ujedinjenje Boke i Crne Gore, u kojima je zgrada Pomorske biblioteke poslužila kao pozornica jednog od najznačajnijih istorijskih događaja s početka XIX vijeka, čuva se u memorijalnoj sobi Pomorske biblioteke, poznate i kao zgrade Centralne komisije.

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.