8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Udruženje kapetana – Brajović da napokon sprovede zakon do kraja

Foto čitalac reporter
Foto čitalac reporter

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore obratilo se danas otvorenim pismom ministru pomorstva i saobraćaja Ivanu Brajoviću, povodom pomorske nezgode norveškog kruzera „Viking Star“ u utorak u luci Kotor.

Kruzeru od 48 hiljada tona toga je dana zbog udara jake bure, oralo sidro i brod je došao u opasnost da se nasuka pred obalom tzv.Italijanskog parka u Kotoru. Uz oborena oba sidra i maksimalan rad pramčannih i krmenih potisnika, brod se zaustavio na samo nekoliko desetina metara od obale, a postoje nezvanične informacije da je u ovom incidentu „Viking Star“ ipak desnim bokom, dodirnuo mekano pjeskovito morsko dno na sprudu označenom bovom ispred ušća rijeke Škurde. Istragu o uzrocima i posljedicama ovog ozbiljnog incidenta po nalogu Ministarstva pomorstva, započeo je Aleksandar Božović, nezavisni istražitelj i član državne Komisije za istragu nesreća i incidenata sa plovilima, željeznicom i vazduhoplovima.

Predsjednik UO Udruženja kapetana Janko Milutin je u pismu ministru Brajoviću podsjetio da oni godinama upozoravaju državnu administraciju na potrebu praćenja najnovijih standarda međunarodnih organizacija koje regulišu savremenu pomorsku idustriju, u čemu je Crna Gora u velikom zaostatku. Milutin naglašava da nije donešen čitav niz podzakonskih akata predviđenih zakonom o sigursnosti pomorske plovidbe (ZSPP) „čime, prije svega, dovodimo u pitanje pomorsku sigurnost a našu pomorsku privredu -pomorci, brodari i luke- u nepovoljan i nekonkurentan položaj na međunarodnom tržištu.“

Čitalac reporter
Čitalac reporter

„Kada je u pitanju luka Kotor, ovim zaostatkom i nedostatkom pomorske zakonske regulative je data prednost ekonomskim i drugim interesima u odnosu na pomorsku sigurnost i zaštitu životne okoline. Nažalost, ovaj primjer sa „Viking Starom“ nam to i potvrđuje. Zato, u cilju daljnjeg izbjegavanja pomorskih nezgoda i nesreća u Boki Kotorskoj i unaprjeđivanju sigurnosti plovidbe molimo Vas da hitno propišete i donesete pravilnike i procedure koje se odnose na uređenje plovnih puteva odnosno postavljanje i održavanje objekata sigurnosti na plovnim putevima, uključujući i sidrišta, u Boki Kotorskoj,te sprovođenje nadzora, informisanja i upravljanja pomorskim saobraćajem (VTS) u Boki, a koji obuhvata i davanje podataka plovnim objektima kao što su prognoza vremena, upozorenja i slično. Treba propisati način vršenja ovog nadzora, informisanja i upravljanja pomorskog saobraćaja, obaviti označavanje granice luke i sidrišta u Kotoru i u ostalom dijelu Boke Kotorske, te popisati kriterijume za utvrdivanje granice luka i sidrišta u Kotoru i način označavanja tih granica. Treba definisati uslove za privremeno zatvaranje luke ili dijela luke i način obavještavanja učesnika u pomorskom saobraćaju, te regulisati način održavanja reda u lukama -obavezu i proceduru komunikacije, način uplovljavanja, pristajanja, vezivanja, premještanja, sidrenja i isplovljavanja plovnih objekata.“- stoji u pismu Udruženja kapetana ministru pomorstva uz podsjećanje da sve ovo traže i aktuelni crnogorski zakoni o sigurnosti pomorske plovidbe i o lukama.

Kapetani od ministra Brajovića traže i da dio sredstava koje država ubira od tzv. svjetlarine, usmjeri na uspostavljanje integrisanog sistema upravljanja pomorskim saobraćajem u Boki Kotorskoj, kao i za kupovinu neophodne oprema.

Čitalac reporter
Čitalac reporter

„U cilju utvrđivanja uzroka pomorske nezgode broda „Viking Star“ i predlaganja mjera radi izbjegavanja pomorskih nezgoda i nesreća i unaprjeđivanja sigurnosti plovidbe vrši Komisija za istraživanje pomorskih nezgoda i nesreća, koju obrazuje Vlada. Takođe, Komisija za istraživanje predlaže i ažurira listu nezavisnih stručnjaka za istragu pomorskih nezgoda i nesreća. Kako nam se čini, iz dostupnih informacija sa sajta Vlade i Vašeg Ministarstva, da tamo nema stručnjaka sa pomorskim iskustvom, to Vas molimo da se u ovoj komisiji nađe mjesta i za takvim stručnjakom.“- stoji u dopisu ministru Brajoviću.

Kapetani napominju da Kotor kao luka otvorena za međunarodni saobraćaj mora da obezbjedi usluge remorkera 24 sata dnevno, te da incident norveškog kruzera dodatno poziva na hitnost ispunjavanja ove zakonske obaveze. Udruženje kapetana je ministru pomorstva ponudilo i pomoć u izradi nedostajućih podzakonskih akata, i uputilo ga da Crna Gora primijeni najnoviji „Port Marine Safety Management System“ sistem upravljanja pomorske sigurnosti u luci, koji je upravo usvojila Velika Britanija i koji će ubrzo, postati međunarodno prihvaćen standard.

Najčitanije