11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Učili o bogatoj prošlosti svoga grada

Djeca odusevljena izlozbom o proslosti Tivta
Djeca odusevljena izlozbom o proslosti Tivta

Preko 150 učenika drugih i sedmog razreda OŠ „Drago Milović“ i dvadesetak mališana iz inostranstva – učenika međunarodne škole Knightsbridge Montenegro iz Tivta, obišlo je danas dokumentarnu izložbu „Crni Plat“, postavljenu u galeriji Centra za kulturu Tivat.

Autor izložbe Dragan Rajčević, jedan od najboljih poznavacala prošlosti Tivta čijim se istraživanjem on bavi već 40-tak godina, na trideset panela je kroz fotografije, stare dokumente, fragmente materijalne baštine i kulurnog nasljeđa Tivta, detaljno predstavio preko 1.400 godina istorije prostora koji danas zahvata centralni dio opštine Tivat, a koji se nekada zvao Crni Plat.

Djeca su bila u prilici da čuju kraća izlaganja Rajčevića i Borisa Peana iz Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat o bogatoj prošlosti aktuelnog Tivta, te niz manje poznatih zanimljivosti iz etnografske, privredne, kulturne istorije ovog kraja. Prilika da im o tome govore ljudi koji su zaljubljenici u Tivat i vrhunski poznavaoci tradicionalnog načina života ove zajednice, oduševila je djecu koja su sa izuzetnom pažnjom pratili izlaganja i postavili niz pitanja predavačima i svojim profesorima koji su ih organizovano doveli u obilazak izložbe.

Djeca odusevljena izlozbom o prošlosti Tivta
Djeca odusevljena izlozbom o prošlosti Tivta
Izvor:S. L.

Najčitanije