7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu skoro 2.400 nelegalnih objekata

TIVAT
TIVAT

Prema podacima Uprave za nekretnice Crne Gore, na području prostorno najmanje opštine u Crnoj Gori – Tivta, ima čak 2.393 objekta koji su podignuti bez građevinske dozvole.

Ukupna površina pod nelegalno izgrađenim objektima je 118.781 metar kvadratni Najviše nelegalnih objekata – njih 891, izgrađeno je na centralnom dijelu opštine, odnosno na području Katastarske opštine Tivat, gdje je pod takvim objektima ostalo 43.250 kvadrata zemljišta. Dosta nelegalnih objekata ima i na području KO Mrčevac (718), Krašici (188) i Donja Lastva (100), dok ih je najmanje – 32, na prostoru KO Bogdašići.

“Opština Tivat ne raspolaže preciznim podacima o broju objekata izgradjenih bez građevinske dozvole. Međutim u svakom slučaju, a u smislu poštovanja i zaključaka Vlade Crne Gore i dopisa resornog Ministarstva, kod izrade nove planske dokumentacije posvećuje se pažnja upravo i nelegano izgradjenim objektima na način da se isti u najvećem broju slučajeva uklapaju u plan ukoliko naravno, nisu na trasi infrastrukturnih objekata.“- prokomentarisali su ovu problematiku u Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Opštine Tivat u upravo prezentiranom Izvještaju o stanju uređenja prostora u Tivtu za prošlu godinu.

Podaci državnog katastra pokazuju da u Tivtu ima i 179 objekata koji su podignuti uz prekoračenje izdate građevinske dozvole, a ukupna povrpšina zemljišta pod takvim zgradama je 21.650 kvadrata. Na području najmanje crnogorske opštine je i 186 objekata koji nemaju upotrebnu dozvolu, a površina pod takvim zgradama je 24.530 kvadrata.

Izvor:S. L.

Najčitanije