15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu promovisani prvi biciklistički turistički vodiči u Boki

Na svečanosti u hotelu „Pine“, danas su u Tivtu dodijeljeni sertifikati o završenoj obuci za prve biciklističke turističke vodiče u Boki Kotorskoj. Petodnevni kurs, priređen u saradnji Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Opština i Turističkih organizacija Tivat i Kotor, završilo je pet kandidata iz Tivta i četvoro iz Kotora. Oni su se osposobili da uz ulogu klasičnog turističkog vodiča, obavljaju i vođenje biciklističkih tura stazama u zaleđu dva bokeljska grada, pogotovo onima na brdu Vrmac, budućem zaštitećenom parku prirode.

„Biciklistički turizam je jedna od vidova tzv. turizma specijalnih interesa i karakterišu ga visoka ekološka svijest klijenata, promocija zdravih stilova života, očuvanje prirode i kulturnih dobara, a što sve rezultira rastom prihoda i zapošljavanja, pogotovo u pred i post sezoni jer biciklistički turizam nije toliko podložan sezonalnsoti kao drugi klasični vidovi ljetnjeg turizma.“- kazala je Vesna Vukić iz Biroa rada Tivat koji je sa Biroom rada Kotor i osmislio čitav projekat obuke biciklističkih vodiča. Ona je dodala da je prema podacima NTO Crne Gore, do sada 69 stranih tur-operatora ostvarilo saradnju sa crnogorskim turističkim agencijama vezano za hajking i bajking turizam, te da je ta tržišna niša na ukupnom turističkom tržištu, sve značajnija.

„U Tivtu sada imamo na raspolaganju dvije staze za vonju mauntin bajka i to relacije Tivat-Gornja Lastva dužine 7.714 metara i stazu Tvrđava Vrmac-Čisti vrh-Grlica-Vrdola-Orašje-Gornja Lastva dužine 9.045 metara. Uradili smo i posebne brošure i vodiče za bajking turiste.“- kazala je Vukić.

Filip Mihailović iz Biroa rada Kotor kazao je da je obuka kandidata za biciklističke turističke vodiče urašena u saradnji sa Crvenim krstom i Bicikslističkim klubom „Perun“ iz Nikšića.

„Sada imamo obučene ljude koji mogu biti free lanceri, odnosno kao preduzetnici turistima i agencijama nuditi usluge biciklističkog vodiča. To je ponuda koju ćemo ubuduće promovisati po svim turist-info punktovima u Boki.“- naglasio je Mihailović.

Promovisani prvi biciklistički turistički vodiči u Boki
Promovisani prvi biciklistički turistički vodiči u Boki

Sa državnih jasli nezaposlenima govore o preduzetništvu

Obuka biciklističkih turističkih vodiča odrađena je u sklopu projekta ZZP Crne Gore nazvanog „Mladi su naš potencijal-pružimo im šansu“. Vođa tog projekta usmjerenog na „pospješivanje preduzetničke kulture u lokalnoj zajednici, doprinos osnivanju i razvijanju novih malih i srednjih biznisa mladih ljudi, smanjenje nezaposlenosti,  pokretanje novih IPA projekata, osnivanje udruženja preduzetnika po principu klastera”- dr Vasilije Kostić. On je kazao da je kroz projekat do sada u administraciji 25 crnogorskih opština zaposleno 50 mladih ljudi.

“Nije to jednokratno zapošljavanje, već inicijalna kapisla budućeg održivog sistema zapošljavanja mladih visokoškolaca u Crnoj Gori. Posao se ne čeka, već se traži, a uloga države nije da zapošljava ljude, već da stvori uslove za bavljenje biznisom i preduzetništvom i tako poveća zaposlenost.”- kazao je konsultant državnog ZZP koji je uposlio 50 novih činovnika državne uprave.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije