15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu obiljelježena 35-ta godišnjica smrti Josipa Broza Tita

Simboličnom reinkarnacijom istorijske fudbalske utakmice između splitskog “Hajduka” i beogradske “Crvene Zvezde” koju je 4.maja 1980 u Splitu, prekinula vijest o smrti Josipa Broza Tita, danas je u Tivtu obilježena 35-ta godišnjica smrti utemeljitelja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Na stadionu malih sportova “Dribling” u Tivtu sastale su se ekipe u malom fudbalu koje su nosile imena fudbalskih velikana iz Splita i Beograda, a loptu je opet, kao i prije 35 godina na Poljudu, tačno u 15.05 sati, zaustavio reski pisak sirene i vijest Radio Beograda, puštena sa zvučnika, u kome je Centralni komitet Komunističke parije Jugoslavije obavijestio građane SFRJ o Titovoj smrti na klinici u Ljubljani.

Igrači oba tima i publika su potom u stavu mirno, odali su počast preminulom jugoslovenskom i vođi Pokreta nesvrstanih. Na ogradi stadiona bila je istaknuta velika Titova slika , a iznad terena, velika jugoslovenska trobojska sa petokrakom. Nakon minuta ćutanja, sa zvučnika su odjeknuli taktovi čuvene melodije Zdravka Čolića “Druže Tito, mi ti se kunemo”, poslije čega je utaknmica nastavljena.

“Na današnji dan prje 35 godina prestalo je da kuca srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, druga Josipa Broza Tita. To je dan koji je neizbrisivo urezan u naša sjećanja i svakako najtužniji dan za sve nas, sinove najljepše zemlje na svijetu –Jugoslavije. Za razliku od one prije 35 godina u Splitu, naša današnja utakmica je nastavljena nakon odavanja počasti Titu, jer život mora ići dalje iako sjećanja ne blijede.”- kazao je Marko Perković iz tivatske NVO “Generalni konzulat SFRJ” koja je priredila obilježavanje godišnjice Titove smrti.

Učesnici memorijalne utakmice sa Perkovićem
Učesnici memorijalne utakmice sa Perkovićem

Današnja memorijalna utakmica bila je uvod u “Kup maršala Tita” u malom fudbalu koji će “Generalni konzulat SFRJ” prirediti narednih dana, a na kojem će učestvovati ekipe koje će nositi imena proslavljenih fudbalskih klubova iz svih šest republika i obje autonomne pokrajine bivše SFRJ. Perković je nagovijestio da će “Generalni konzulat SFRJ” na primjeren način obilježiti predstojeće majske praznike i datume važne za bivšu Jugoslaviju – Dan bezbjednosti 13.maj, Dan pobjede nad fašizmom 15.maj, Dan jugoslovenskog Ratnog vazduhoplovstva i PVO 21.maj koji je ujedno i Dan nezavisnosti Crne Gore, te Dan mladosti 25.maj.

“Štefeta mladosti ove godine kreće iz Kočana u Makedoniji, pa preko Skoplja, Beograda i Zagreba dolazi u Kumrovec. Odatle štafeta ide u Bihać, pa Drvar i Jajce, a potom preko Neretve i Sutjeske, 25.maja dolazi na Dan mladosti u Tivat gdje ćemo je adekvatno uz proslavu, dočekati.”- najavio je Perković.

Najčitanije