10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

U susret XIV Festivalu klapa Perast

Perast - Photo: Boka news
Perast – Photo: Boka News

XIV Međunarodni festival klapa u Perastu se održava od 25. do 28. juna i okupit će  vrhunske izvođače i teoretičare klapskog stvaralaštva iz Crne Gore i regiona.

Među ovogodišnjim učesnicama su klape višestruko nagrađivane na mnogim najprestižnijim  klapskim festivalima. Iz Sarajeva nam po drugi put, kao gosti,  dolazi izvanredna grupa Corona. Publika će i ove godine čuti gotovo sve crnogorske klape a posebno nas raduju debitantski nastupi čak tri: mješovite klape Stradioti iz Tivta i ženskih klapa Fortuna iz Herceg Novog i Maris iz Kotora.

Pored takmičarskih kategorija u programu Zavičajne harmonije Perast 2015. uživat ćemo u interesantnom izboru tradicionalnim pjesmama iz svih krajeva odakle nam naše klape dolaze.

Festival klapa Perast
Festival klapa Perast

Među autorima novih klapskih pjesama, članovima stručnih žirija i saradnicima Festivala, ističemo neka od najpoznatijih imena iz klapskog stvaralaštva: Jakša Fiamengo, Krešimir Magdić, Nikola Buble, Dušan Šarac, Rajmir Kraljević, Duško Tambača, priznati etnomuzikolozi  i klapski znalci.

Festival u Perastu posebno je prepoznat po programima i aktivnostima kojima čuvamo, valorizujemo i promovišemo nematerijalnu kulturnu baštinu klapskog pjevanja kao dio crnogorske muzičke tradicije.

Pomenuli bi na prvom mjestu našu festivalsku biblioteku sada sa skoro 300 klapskih partitura i zapisa iz Boke i Crne Gore. Pjesme iz Boke su obavezni dio repertoara klapa koje učestvuju u takmičarskim kategorijama. Obije aktivnosti su važne u popularizaciji naše klapske muzike.

Izdavačka djelatnost, koju smo započeli 2012. g. je vrlo cijenjena. 25.juna promovišemo knjigu velike naučne vrijednosti – Pjesme dalmatske iz Boke Ludvika Kube (1907. g.), autora dr Jakše Primorca i dr Zlate Marjanović. Knjiga  na preko 450 stranica, uz 155 originalnih Kubinih zapisa, donosi  naučne radove i studije koji će biti od velikog značaja za etnomuzikologiju Crne Gore.

Festival klapa Perast
Festival klapa Perast

LIRICA – festivalska stručna edicija je takođe od velikog značaja. Prvi broj,  publikovan 2013. predstavio je 34 savremene klapske obrade napravljene upravo po notnim zapisima Ludvika Kube iz 1907.godine. Drugi je broj, štampan prošle godine, zbirka od 38 novih klapskih pjesama, posebno napisanih po našim konkursima i premijerno izvedenih upravo u Perastu tokom poslednjih pet festivala. Lirica br 3. će biti promovisana 27.juna o.g. Po prvi put će 40 klapskih pjesama  koje su napisali poznati autori iz Boke u XX vijeku, biti publikovani kao antologijska zbirka. Pjesme potpisuju Tripo Tomas, Ivo Bego, Božidar Ivanišević, Milorad Minja Vučetić, Dragan Rakić, Nikola Gregović i Nikša Čučić.

Od kulturnih institucija grada Kotora i Ministarstva kulture Crne Gore, prepoznata su visoka programska dostignuća Festivala klapa u Perastu, pa je od 2012.  postao članom KotorArta, najvažnijeg multikulturalnog, međunarodnog programa Crne Gore.

Festival klapa Perast
Festival klapa Perast

Višeglasno pjevanje ili kako ga danas nazivamo – klapsko pjevanje, u Boki kotorskoj  je dio tradicije čiji su korijeni puno snažniji nego što smo do sada mislili. Starinsko klapsko pjevanje u Boki je nastavak muzičke tradicije specifičnog jednoglasnog pjevanja koje svoje najstarije korijene  nalazi u peraškim bugaršticama, u obrednim molitvenim pjesmama, u običajnim počasnicama i pjesmama u kolu, dok se sredinom XIX v. razvija kao višeglasno pjevanje muških i ženskih grupa – nazvanih klapa (ime klapa je postalo sinonim u Dalmaciji sredinom 20. vijeka a dalmatinsko klapsko pjevanje je 2012. ušlo u popis nematerijalne svjetske baštine).

Festival u Perastu je  jedini festival ovog muzičkog žanra u Crnoj Gori. Stoga ima, ne samo cilj, već i obavezu da promoviše i čuva tradiciju klapskog a capella pjevanja kao dijela muzičkog nasljeđa Crne Gore. Od svog postanka prije 14 godina ugostili smo preko dvijestotinepedeset klapa iz Crne Gore i okruženja. Publika u Perastu će i ove godine imati priliku da sluša neke od najpoznatijih, što svjedoči o sve većoj popularnosti i dostignutom kvalitetu Festivala. Klapskom muzikom, koja harmoniju nosi u svojoj naravi, Festival uspješno ostvaruje i svoju misiju građenja mostova prijateljstva u regionu.

PROGRAM FESTIVALA

Najčitanije