U Pomorskom muzeju predstavljen Godišnjak (LIX-LX)

Godišnjak (LIX-LX) tom I Pomorskog muzeja Crne Gore uz Kotoru sinoć je predstavljen čitalačkoj publici u palati „Grgurina“.

U ime domaćina, brojne zvanice i goste pozdravila je direktorica Pomorskog muzeja Mileva Pejaković Vujošević koja je podsjetila na brojne aktivnosti, izložbe promocije, Muzeja kroz 2014 godinu.

„Zaposlenici našeg Muzeja pored redovnih aktivnosti i obaveza tokom cijele godine fokusirani su na postavkama izložbi u zemlji i inostranstvu, izdavačkoj djelatnosti, promociji novih knjiga. Događaj koji je obilježio ovu godinu je Međunarodna izložba „Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca“ koja je postavljena i još uvjek traje u MUO Zagreb. Značajno mjesto zauzela je međunarodna izložba fotografija „Vila Divyca u gradu vile Alkime“ autorice Ive Lulić u organizaciji Grada Krka i našeg Muzeja. Porterti slavnih kapetana iz Boke Kotorske uplovili su u izložbeni prostor Muzeja Vojvodine u Novom Sadu. „Otvoren prozor“ Voja Stanića naziv je izložbe koju smo realizovali u našem Muzeju.

Veliko interesovanje kod građana Kotor izazvala je izložba „Replike hladnog oružija“ iz privatne kolekcije Andrije Ramadanovića.

Po prvi puta Muzej je počeo da realizuje zajedničke projekte sa privredom pa je u sardnji sa Morskim dobrom iz Budve postavljena izložba Bitve, tiraduri i madraći.

Našu nagradu „Merito Navali“ uručili smo našem uvaženom sugrađaninu Zoranu Radimir“ – između ostalog kazala je direktorica Pejaković Vujošević.

O Godišnjaku, autorima i radovima koji su u njemu objavljeni govorili su prof. dr Gracijela Čulić, istoričarka umjetnosti Radojka Abramović i bibliotekar Slavko Dabinović.

Godišnjak je štampan na 484 starne i objavljeni su radovi don Antona Belana, Anite Mažibradić, Jovana J. Martinovića, Lovorke Čoralić, Radojke Abramović, Željka Brguljana, Marija Proročića, Milice Križanac, Gracijele Čulić, Dejana Ječmenice, Lenke Blehove Čelebić, Antuna Tomića, Marije Mihaliček, Vilme Kovačević, Milenka Pasinovića, Tomislava Bonića, Siniše Lukovića, Petra Palavršića, In Memoriam – dr. Miloš Milošević, dr. Marija Milja Radulović, a iz rada Muzeja, radovi Danijele Nikčević i Vladimira Brguljana.

U muzičkom dijelu programa nastupio je muzički sastav „Škuribanda”.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.