15 C
Kotor

Slušaj online radio

U podmornici se vrti „Podmornica“

Scena iz filma Das Boot
Scena iz filma Das Boot

Prvi Festival žanrovskog filma u Crnoj Gori „Montifff 2015“, počeo je juče u Tivtu nesvakidašnjim bioskopskim projekcijama. Naime, u jedinstvenom ambijentu unutrašnjosti velike dizel-električne podmornice P-821 „Heroj“ koja je muzejski eksponat u Porto Montenegru, juče su prikazane dvoje projekcije čuvenog filma „Podmornica“ (Das Boot). Jedan od najpoznatijih antiratnih filmova ikad snimljenih, remek djelo njemačkog reditelja Wolfranga Petersena iz 1981, izuzetno je dobro „oživjelo“ u unutrašnjosti podmornice-muzejskog eksponata i naišlo na odličan prijem publike, jer se i sama radnja cijelog filma dešava na njemačkoj podmornici U-96 tokom Drugog svjetskog rata.

Festival „Montifff 2015“ će svečano biti otvoren večeras u 19 sati u velikoj sali Centra za kulturu Tivat. Nakon otvaranja biće prikazan film Goodnight Mommy, aktuelnog austrijskog kandidata za Oskara. Festival će svečano otvoriti predsjednik Opštine Tivat, Ivan Novosel.

Festival „Montifff 2015“ trajaće do 11.oktobra, a publika će imati prilike da besplatno uživa u kratkim, dugometražnim i filmovima za djecu, kao i predavanjima, panel diskusijama i druženju sa internacionalnim filmskim stvaraocima. Projekcije će se održavati u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i u Centru za kulturu Tivat. Za tri dana Festivala biće prikazano 50 filmova, od toga 32 kratka i 18 dugometražnih iz 14 zemalja (SAD, Kanada, Grčka, Španija, Kipar, Srbija, Bosna, Crna Gora, Danska, Japan, Britanija, Njemačka, Norveška i Austrija).

Festival je podržan od strane kompanije „Adriatic Marinas – Porto Montenegro“, Crnogorske kinoteke i Centra za kulturu Tivat.

Najčitanije