13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Milanu predstavljen projekat “Porto Bono” i Mapa investicija H.Novog

Porto Bono
Porto Bono

Na Crnogorskom investicionom forumu, koji je održan u okviru Univerzalne svjetske izložbe EXPO Milano 2015. predstavljen je projekat “Porto Bono”, vrijedan 2 milijarde eura. Gosti foruma bili su savjetnici predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataša Martić i Dušan Radović, a projekat je prezentovao autor, italijanski arhitekta Marko Mateući.

“Ideja je da se netaknuta priroda lokacije Dobra Luka na Luštici osavremeni sa novim gradom sa citadelom, tržnim centrom, dvospratnim vilama i hotelima, kao i rezidencijalnim zonama, a sve gradeći od postojećih tipičnih materijala: drveta, kamena. Sve to, poštujući autentičnost poluostrva, treba uobličiti u jednostavan i elegenatan luksuz”, rekao je na prezentaciji Mateući. On je istakao da je dobro što se u Boki Kotorskoj realizuju projekti kao što su Porto Montenegro, Luštica Bay, Porto Novi, jer su oni uvertira i dobra podrška planiranim projektima na teritoriji opštine Herceg Novi.

Za ovaj Forumu pripremljena je i Mapa investicija Herceg Novog. U njoj je predstavljen projekat Porto Bono, ali i još 20 projekata na teritoriji opštine, od kojih se neki već realizuju, a ostali su u planu. “Katalogom je istaknut potencijal Herceg Novog. Cilj je bio privući pažnju italijanskih privrednika, među kojima su bili predstavnici Privrednih komora Italije i Milana, kao i kompanija koje su u Milanu izrazile interesovanje za ulaganje u našu zemlju. Mapa investicija treba da pomogne da se otvori put ka iskorišćavanju potencijala opštine, na putu ka poboljšanju standarda života”, saopštila je savjetnica predsjednice Opštine Nataša Martić.

Mapu investicija štampala je Agencija za izgradnju i razvoj na engleskom jeziku. Prema riječima direktora Agencije Nikše Grgurevića, Mapa je osnov za privlačenje direktnih stranih investicija i biće štampana i na našem jeziku.

Portonovi
Portonovi

Mapa investicija

Mapa investicija obuhvata tri projekta čije realizacija je već u toku: “One & Only resort” Porto Novi, investicija kompanije Azmont Investments u Kumboru vrijedna pola milijarde eura; hotelski kompleks Lazaret vrijedan 75-80 miliona eura, koji u Meljinama gradi Imperio holdings limited; hotelski kompleks Žager u Bijeloj, investicija vrijedna 12 miliona eura koju realizuje kompanija Politropus Alternative.

Mnogo je više projekata koji su još uvijek samo lijepa zamisao. Pored projekta Porto Bono tu su i: Montrose na Rosama, poluostrvo Luštica, investicija Northstar-a čija je vrijednost oko 210 miliona eura; Cape Mimosa na rtu Kobila, projekat Atlas grupe vrijedan pola milijarde eura; projekti Zirine gardens na Sušćepanu i Podi vistas na Podima kompanije SLK Company, vrijedni 50 miliona eura.

Tu su i ideje Opštine Herceg Novi: “golf destinacija” u mjestu Mrkovi na Luštici, marina i rizort “Rupe” u Sutorini, tržni centar “Atrium” na mjestu sadašnje glavne autobuske stanice, poslovni centar u Igalu, izgradnja gradske garaže sa 130 parking mjesta i trga u centru grada, podzemni pokretne stepenice koje povezuju Šetalište pet Danica i Njegoševu ulicu, mogućnost rekonstrukcije Gradske luke čime bi se povećao broj vezova i obogatila ponuda, ski centar na Orjenu, centar za uzgoj organske hrane na Kamenom, sportski hotel u Igalu pored postojećeg fudbalskog terena, u Sutorini visokokvalitetan centar za pripreme sportskih ekipa sa fudbalskim terenima. U katalogu je i ideja o izgradnji podvodnog tunela između Zelenike i Luštice, kao i o izgradnji zaobilaznice oko Herceg Novog. Predstavljena je i mogućnost rekonstrukcije hercegnovskih tvrđava Forte Mare, Španjola, Kanli Kula i Citadela.

Forum u čijem fokusu su bile investicije, kao jedan od ključnih pokretača razvoja Crne Gore, organizovali su Privredna komora Crne Gore, Vlada Crne Gore i crnogorski paviljon Expo Milano 2015, u saradnji sa Privrednom komorom Milana i italijanskim paviljonom EXPO Milano 2015. Otvorio ga je potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović, a na Forumu je govorio i ministar saobraćaj i pomorstva Ivan Brajović, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Stanko Zloković i član Odbora direktora u Privrednoj komori Milana Alfredo Zini.

Najčitanije