U klinču sa SDP – DPS čini sve da proda Luku Kotor

Luka Kotor - Foto Ivka Janković
Luka Kotor – Foto Ivka Janković

U DPS-u žele da privatizuju Luku Kotor, čemu se u SDP-u protive. Stvari će biti jasnije sutra, nakon sjednice parlamenta. Namjeru DPS-a da u Bord direktora “Luke Kotor” progura novi kadar, koji bi podržao privatizaciju, privremeno je spriječio kotorski SDP, prenose Vijesti.

Sjednica SO Kotor, na kojoj je prekjuče trebalo da bude razmatran izvještaj o radu i finansijskom poslovanju “Luke Kotor “ u prošloj godini i plan za ovu, naprasno je odložena, jer je predsjedavajući Nikola Bukilica (SDP), kako je pojašnjeno, bio spriječen da predsjedava sjednicom.

“Luka Kotor“ je u većinskom vlasništvu Opštine, a krugovi bliski Vladi namjeravaju da je privatizuju ili da nekome drugom ustupe koncesiju za korišćenje najprometnije trgovačke luke.

Kotorska Skupština do sada se zvanično protivila takvim namjerama i pozivala Vladu da produži koncesiju, koja je istekla u maju, što je država i učinila, ali privremeno, na samo 120 dana, i obavezala Ministarstvo pomorstva i saobraćaja da sprovede postupak za izbor novog koncesionara.

Mnogo jasnija situacija očekuje se sjutra, za kada je zakazana sjednica lokalnog parlamenta. Uprkos zahtjevima svojih dojučerašnjih kolega iz SDP-a da obezbijedi nastavak koncesije, ministar pomorstva Ivan Brajović, koji je nedavno napustio SDP, prošle je sedmice na Vladi glasao protiv izmjena i dopuna Zakona o lukama.

Predlozi poslanika Andrije Popovića (LP) i Draginje Vuksanović (SDP) obezbijedilo bi prioritetno produženje koncesije preduzeću “Luka Kotor“.

Dodatni potez u pravcu priprema za dodjelu u privatne ruke najvećeg preostalog privrednog resursa Kotora, povukao je prekjuče lokalni DPS, nenadano predloživši na sjednici parlamenta da članovi Borda budu promijenjeni.

“Predlozi novih članova Borda direktora su kovertirani i sa njima odbornici nisu još zvanično upoznati. Niko još, međutim, nije objasnio zašto se želi promijeniti maltene kompletno rukovodstvo preduzeća, koje na papiru, pozitivno i dobro posluje“, rekao je izvor “Vijesti“ upućen u politička “natezanja“ DPS-a, SDP-a i LP-a, koje participiraju u vođenju “Luke Kotor“.

Uskoković iz Barovićeve firme podoban za novi Bord

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama, kotorski DPS prekjuče je u kovertama donio imena novih ljudi koji bi u Bordu zamijenili dosadašnje predstavnike te partije dr Nikolu Konjevića, Nikolu Dragomanovića, dr Editu Starović i Borislava Kašćelana. Umjesto njih, kandidovani su Jovo Bećir, Ivan Zogović, Dejan Uskoković i Stanislava Subotić.

Jedini od dosadašnjih članova koji bi zadržao mjesto u Bordu je Goran Grbović (LP), koji se, kao članovi iz DPS-a koje žele da smijene, protivi prodaji Luke.

“Bećir i Zogović su se i ranije u OO DPS Kotor zalagali za prodaju Luke, a Uskoković dolazi iz preduzeća ‘Fjord’ koji kontroliše premijeru bliski biznismen Veselin Barović, dok Subotićeva radi na istaknutoj rukovodećoj poziciji u Prvoj banci. Jasno vam je onda gdje to sve vodi“, kazao je sagovornik “Vijesti“ iz vladajuće kotorske koalicije, insistirajući na anonimnosti.

 Siniša Luković

www.vijesti.me

Izvorvijesti. me
Podijeli

1 komentar

  1. “Naprasno” je malo grubo i neuljudno receno. Rijesite svoj problem sa teorijama zavjere, koje su uvod ili rezultat sizofrenije. Malo se raspitajte zasto je sjednic odlozena.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.