16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

U Gradskoj luci zadovoljni poslovanjem, najavljuju nove inicijative

Herceg - Novi panorama ulaza u Boku i pogled na Škver
Photo: Boka News

U upravi hercegnovske luke Škver zadovoljni su poslovanjem od jula do početka novembra. Kako bi sledeću sezonu spremno dočekali i ostvarili još bolje rezultate u Agenciji za gazdovanje Gradskom lukom nastavljaju da rade na poboljšanju kvaliteta usluga, a prostora za to ima dosta, ističe direktor Vladimir Zloković.

U julu je u luci bilo usidreno 430 plovila, u avgustu 459. Septembar i oktobar su, što je bilo i za očekivati, donijeli slabije poslovanje, sa usidrenih 317, odnosno 106 plovila. Najbrojnije su bile jedrilice dužine 10 do 15 metara, uglavnom stranih državljana. Prihodi od sezone biće utvđeni finansijskim presjekom na kraju godine, kazao je Zloković.

„Uglavnom su nam dolazili nautičari iz Italije i mediteranskih zemalja, ali i iz Rusije, a raduje nas i dolazak nautičara sa sjevera Evrope. Finci su dolazili u par navrata i bili su izuzetno zadovoljni uslugom koju smo im pružili. Usluge Gradske luke su koristili i lokalni prevoznici, koji u ljetnjem periodu obavljaju prevoz putnika. Luku su posjećivali i veći turistički izletnički brodovi koji primaju i do 250 putnika, uglavnom stranaca – Vesna, Vesna 5, Vesna 7, Budva, Marija D i Knez Lipovac“, rekao je Zloković. On podsjeća da je u maju održana regata „EST 105“ koja je privukla veliki broj jedriličara iz zemlje i inostranstva. U septembru je luka na Škveru bila domaćin i jedan od sponzora ribarskog takmičenja „Big Gejm Fišing“, a u oktobru je organizavana akcija čišćenja podmorja luke „Čisto prijateljski“.

Vladimir Zloković
Vladimir Zloković

Upita za vezove tokom zimskog perioda ima, i to bi trebalo iskoristiti, kaže Zloković. To je i bio dodatni motiv da Uprava luke od nadležnih opštinskih struktura zatraži lokaciju za izdavanje, kako bi bio postavljen suvi zimski vez – nešto što Gradska luka sada nema. Broj suvih vezova zavisiće od veličine parcele koja bude data u zakup.

Sekretarijatu za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine predata je i inicijativa za postavljanje sanitarnog čvora i novih prostorija, odnosno nabavke većeg kontejnera koji bi bio radni prostor zaposlenih. Jedna od mogućnosti je, kako kaže Zloković, i da se u okviru novog kontejnera postavi sanitarni čvor za nautičare i zaposlene.

„U planu je i izrada novog cjenovnika, koji bi trebalo da startuje sledeće godine, a cijena vezova će biti viša. Naravno, trudićemo se da taj skok cijena opravdamo i kvalitetnijom ponudom“, uvjerava Zloković.

Herceg-Novi  Foto Miro Marušić Boka News
Herceg-Novi Foto Miro Marušić Boka News

Još jedna važna stavka koja se rješava u saradnji sa Sekretarijatom za prostorno planiranje je određivanje lokacije za reklamiranje i prodaja karata lokalnih prevoznika u toku ljetnje sezone, koju će svi prevoznici koristiti pod jednakim uslovima. Iako odluka još nije donesena, Zloković kaže da će za tu namjenu najvjerovatnije biti izabran plato kod spomenika osnivaču grada, Tvrtku I Kotromaniću.

Najčitanije