22 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boku stigle još dvije impresivne superjahte

„I Dynasty“
„I Dynasty“

Na kraju glavne nautičke sezone, u marnu Porto Montenero stigle su dvije najimpresivnije superjahte koje su ovog ljeta dolazile u Boku – ultraluksuzni brodovi „Radiant“ dužine 110 metara i „I Dynasty“ dugačka 101 metara.

Dynasty“ uplovila je jutros, a u Crnu Goru je stigla iz Grčke. Ovaj superluksuzni i potpuno novi brod za uživanje izgrađen je u renomiranom njemačkom brodogradilištu „Kusch Yachts“, a vlasniku je predat na upotrebu prije nepuna dva mjeseca. Prema dostupnim podacima, „I Dynasty“ pripada Alijanu Ibragimovu, milijarderu iz Kazahstana, suvlasniku multinacionalne kompanije ENRC koja se bavi rudarstvom, ekspolatacijom nafte i gasa, logistikom i energetikom.

Na mulu 1 tivatske marine od prije dva dana vezana je 110-metarka superjahta „Radiant“ koja pripada Abduli al Futaim, jednoj od najbogatijih žena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ona je vlasnica kompanije „Al Futaim Group“, konglomerata baziranog u Dubaiju, koji se bavi trgovinom, autoindustrijom, nekretninama i razvojem industrijskih tehnologija. Dama čije se lično bogatstvo procjenjuje na preko 3 milijarde dolara, svoju ultraluksuznu jahtu kupila je 2009 od pokojnog ruskog tajkuna Borisa Berezovskog koji je taj brod, blizanac jahte „Pelorus“ Romana Abramoviča, dvije godine ranije naručio u njemačkom brodogradlištu „Lurssen“   po cijeni od 148,5 miliona eura. Ruski tajkun koji je bio u političkom sukobu sa Vladimirom Putinom, u međuvremenu je upao u finansijske teškoće, pa je svoju još nezavršenu novu jahtu prodao za čak 240 miliona eura arapskoj bogatašici Abduli al Futaim. Ova transakcija potom je bila predmet suđenja u Londonu jer je Berezovski odbio da plati proviziju brokerima i posrednicima uključenim u posao preprodaje jahte, ali je sud 2011. odlučio u njihovu korist pa je Rus kompaniji „Edminston“ na kraju mora da plati 6 miliona eura brokerske provizije.

„I Dynasty“
„I Dynasty“

Inače, među većim brodovima koji se trenutno nalaze u Porto Montenegru je i 92 metra duga superjahta „Royal Romance“, vlasništvo ukrajinskog oligarha bliskog ruskom predsjedniku Putinu, Viktora Medvedčuka.

„I Dynasty“
„I Dynasty“
Izvor:S. L.

Najčitanije