14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tužilaštvo pokrenulo izviđaj zbog opraštanja 5,6 miliona Porto Montenegru

Porto Montenegro

Specijalno državno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju pokrenulo je izviđaj u vezi odluke rukovodstva Opštine Tivat da ošteti gradski budžet za 5,6 miliona eura, opraštajući prispjele komunalije Porto Montenegru.

„Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet u vezi s odlukom rukovodstva Opštine Tivat da oslobodi kompaniju Adriatic Marinas-Porto Montenegro  obaveze plaćanja komunalija za rezidencijalno-poslovne objekte koje je izgradila ili ih gradi u kompleku nautičko-turističkog centra Porto Montenegro.

Predmet se nalazi u fazi izviđaja”, potvrđeno je iz kabineta glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Poimeničnim glasanjem na sjednici lokalnog parlamenta 17.januara, odbornici DPS Ivan Novosel, Miroslav Sindik, Jelka Mimica, Nebojša Kašćelan, Silvana Čupić, Dejan Sekulić, Nevenka Saveljić, Julija Samardžić, Vladan Biočanin, Jovanka Vujačić, Zvonimir Dubravčić, Mile Ćosović, Marija Marović, Ljubo Popović, Nina Petković, Alen Muminović i Mileta Rabrenović prihvatili su  „Odluku o davanju saglasnosti na predlog Ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta između Opštine Tivat i Adriatic Marinasa“. Tim dokumnetom koji je lokalnoj skupštini kao predlagač uputila gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS), rukovodstvo Opštine se odreklo ukupno 5,6 miliona eura koje je Porto Montenegro gradu trebao da plati na ime komunalija. Ova obaveza nastala je po osnovu već obračunatih komunalija za velike rezidencijalno-poslovne objekte „Aqua“ koji je otvoren lani i „Baia“ čija je gradnja počela na jesen prošle godine, kao i zvanično još neobračunate naknade za komunalno uređenje građevinskog zemljišta zajoš jedan novi rezidencijalno-poslovni objekat koji je Porto Montenegro na jesen počeo da gradi na urbanističkoj parceli UP 1-14 u blizini „Baie“.

Klub odbornika DPS u SO Tivat to je uradio uprkos tome što su gradski čelnici na kraju burne četvorosatne rasprave, priznali da Opština nema nikakvu zakonsku obavezu da časti velikog stranog investitora iznosom novca koji je veći od godišnjeg budžeta mnogih lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Opozicija se žestoko protivila ovakvom postupku, a podršku DPS-u uskratili su i njihovi koalicioni partneri SD i HGI čiji su odbornici bili uzdržani.

Matijevićka i potpredsjednik Opštine i lider lokalne DPS dr Siniša Kusovac tvrdili su da Opština, iako nije potoisnik ugovora o prodaji Arsenala  Adriatic Marinasu iz 2006. „ima obavezu prema strateškom investitoru i Vladi“ jer ugovor koji su potpisali tadašnji prmeijer Milo Đukanović i bivši vlasnik Porto Montenegra Piter Mank, pominje mogućnost da se tom investitoru oprostio dio komunalija koje su izvorni prihod lokalne uprave.

Njihovo tumačenje međutim, svojim nastupom na Skupštini „sahranila“ je glavna administratorka Opštine Marija Sijerković (DPS):

„Tačno je da Opština nije potpisnik tog ugovora, međutim po članu 147 Zakona o obligacionim odnosima, postoji mogućnost da Opština prihvati ovakvu vrstu obaveze. Nije u pitanju pravna, već politička odluka da se to i uradi“, obrazložila je Sijerković što su odbornici opozicije dočekali sa oduševljenjem, ali ipak nisu uspjeli da spriječe svoje kolege iz DPS da izglasaju da budžet Tivta „političkom odlukom“ bude oštećen za 5,6 muilioena eura. Sada se ovim do sada u Crnoj Gori neviđenim slučajem presipanja javnih fondova jednom privatnom investitoru, bavi i Specijalno državno tužilaštvo.

/S.L/

Izvor:Vijesti

Najčitanije