15 C
Kotor

Slušaj online radio

“Tutta Trieste 2” iz Kotora pobjednik prestižne 86. Mrdujske regate

Na 86. Mrdujskoj regati trijumfovala je posada “Tutta Trieste 2” sa 27-godišnjim skiperom Milošom Radonjićem iz kotorskog kluba Lahor koja je nakon 2:35,42 sata jedrenja, po jakoj buri uspjela doći prije svih, prije flote od 191 jedrilice koliko ih je u 11 sati startalo podno splitskog Sustipana i uputilo se prema otočiću Mrduji, zajedrilo oko njega i nazad u Split.

Osam minuta iza njih prolaz kroz cilj sviran je Toniju Bulaji za kormilom “Ola” iz JK Marina Kaštela, dok se treće jedreno vrijeme ovogodišnje tradicionalne Labudove regate piše brodu “Fatamorgana 2” skipera Mate Arapova iz JK Mornara.

– Nismo se baš nadali trijumfu u ovako jakoj konkurenciji. Čak smo se i prevrnuli, pa imali havariju, no uspjeli Mrduju okrenuti kao drugi – zadovoljno nam zbori Miloš koji je sa bratom Markom ima tek tri mjeseca vlasnik ove jurilice tipa “Ceecarelli 53” duge 17,20 metara, a na brodu ih je jedrilo njih 12, među kojima i jedna dama Iva Malešević, koja je očito donijela sreću i epitet pobjednika 86. Mrdujske regate.

Što se tiče ostalih prolazaka kroz cilj, u jedrenom vremenu: četvrta pozicija se piše jedrilici “Toto” skipera Mario Hrvoj, JK Špinut, dok je peti “Gringo 2” Roberta Sandalić, JK Uskok-Zadar, šesti “Orion 2” Ivan Kuret, JK Labud, sedmi “Bare V” Mirko Fatović, JK Labud, osmi “Barba Branko” Filip Zlatan Zoričić, JK Labud, te deveti “Croatel One” Marin Mišura JK Labud te deseti “Dubrovnik” Denis Vukas “JK “Orsan” Dubrovnik.

Ovu Mrduju, zahvaljujući buri koja je na startu brojila od 15 do 20 čvorova, no tokom jedrenja penjala se preko 30 čvorova na refule, uz veći val, obilježile su i brojne havarije.

Bilo je pucanja jarbola, kormila, jedara, prodora mora u brodove, pucanja opreme, ali i kupanja te na kraju spašavanja. Uoči samog starta brod “Remorker” skipera Ozrena Marušića iz JK Splita, dug 5,5 metra tip “Sea scape 18”, okrenuo se i u more je upao 15-godišnji člana posada Duje Dobronić. Srećom bez ozljeda, te je Duje sam doplivao do kopna.

Odustali su zbog problema sa opremom: posada “Molo Longo Tutta Trieste”, skipera Rajka Kujundžića iz riječkog “Galeba” koji su prvi u nakon 44 minute jedrenja okrenuli Mrduju, no na kraju su spas morali potražili u luci Milna. Odustao je od jedrenja i Nikola Dešković, brod “Polet Furiosa” koji su kao treći okrenuli Mrduju.

Bez prolaska kroz cilj ostao je i Dubrovčanin Jadran Gamulin na brodu “Stradivaria”, pa Joško Berket i brod “Marina Kaštela” koji je rekorder Mrduje sa 2:09 sati jedrenja, te “One” Karla Kureta, i mnogi drugi….

Bilo je i jedno kupanje – prije starta brod “Remorker” skipera Ozrena Marušića iz JK Splita, okrenuo se i u more je upao 15-godišnji člana posada Duje Dobronić. Srećom bez ozljeda, te je sam doplivao do kopna.

Na hridi Brača nasukao se brod “Stella polaris” skipera Marina Tonča Rosandića kojeg su do Milne oteglili članovi Hrvatske gorske službe spašavanja i to gumenjakom, koji je na kraju bio spas i za još par jedrilica. I brod Lučke kapetanije Split “Pojišan” u teglju je imao brod “Republika Broč” skipera Mate Škarića iz JK Postira.

Mrduja 2017. – foto Slobodna Dalmacija

Na kraju je i brod Lučke kapetanije Split “Pojišan” u tegalju uzeo brod “Republika Broč” skipera Mate Škarića iz JK Postira.

Srećom sve je prošlo bez većih posljedica, osim velike štete nan brodovima, koja će se tek brojati…

Prevrnule se jedrilice

Tokom Mrdujske regate kod otoka Brača u subotu su se uslijed jake bure prevrnule tri jedrilice, izvijestio je za Hinu kapetan Davor Vidan iz u Lučke kapetanije Split. Jedrilice su se prevrnule oko 13 sati, a u pomoć posadama stigla su plovila Lučke kapetanije Split. Uz Lučku kapetaniju, u akciji spašavanja sudjelovao je i riječki centar MRCC, služba 112 te brod HGSS-a i regatni odbor.

Najčitanije