Od turizma skoro milijardu prihoda u 2017.

Kotor – foto Boka News

Crna Gora će ove godine od turizma imati prihod od blizu milijardu eura, što bi predstavljalo rast i do osam odsto u odnosu na prethodnu, smatra profesor beogradskog Univerziteta Singidunum Slobodan Unković.

“U budućem razvoju turizma Crne Gore maksimalno treba koristiti izuzetne mogućnosti koje pruža mediteranski dio. Istovremeno u skladu sa promjenama na međunarodnom turističkom tržištu, daleko veću pažnju treba posvetiti afirmaciji planinskih turističkih centara s obzirom na velike potencijale kojima se raspolaže”, rekao je Unković Pobjedi.

On je dodao da bi trebalo daleko više koristiti Podgoricu kao kongresni turistički centar, kao i druge gradove, posebno Cetinje.

“Kulturno-istorijski spomenici treba daleko više da se afirmišu i koriste u budućem razvoju turizma. Skadarsko jezero je izuzetni resurs, koji je do sada relativno malo korišćen. Potrebno je njegov razvoj vezivati i sa razvojem turizma u ostalim djelovima Crne Gore. To se odnosi i na zaštićena područja koja su važni turistički resursi”, kazao je Unković.

On je naveo da u razvoju buduće turističke ponude u svim djelovima Crne Gore dominantno mjesto treba da ima primjena koncepcije održivog razvoja, koja poentu stavlja na zaštitu prirodnih i kulturnih resursa.

Kvalitetan kadar u turizmu, prema riječima Unkovića, treba da dobije značajno mjesto jer od toga u velikoj meri zavisi dalji uspješan razvoj turizma Crne Gore.

“Uvjeren sam da je Crna Gora već afirmisana turistička destinacija na međunarodnom turističkom tržištu i da ima sve preduslove da zauzme još značajnije mjesto u budućem razvoju”, saopštio je Unković.

On je kazao da međunarodni turizam u svijetu i u ovoj godini nastavlja povoljnu tendenciju rasta.

Boka Kotorska – foto Boka News

“Procjenjujemo da se u ovoj godini može očekivati oko 1,3 milijardi stranih turista. To bi predstavljao rast od 4,5 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna turistička potrošnja može se procijeniti na oko 1,5 biliona američkih USD”, rekao je Unković.

On je dodao da Evropa i dalje dominira sa oko 50 odsto učešća. U okviru regiona posebnu ulogu imaće zemlje južne i mediteranske Evrope, sa učešćem oko 38 odsto.

“Zemlje ovog subregiona imaće veći rast od svjetskog i evropskog prosjeka”, tvrdi Unković i dodaje da se za Crnu Goru može očekivati rast broja stranih turista od oko 11 odsto.

1 komentar

  1. Dobro se radi u turizmu u Crnoj Gori. Turizam je prepoznat kako grana koja moze dosta da doprinese celokupnom razvoju drzave. Ukoliko se poslusaju saveti uvazenog profesora rezultati mogu biti josh bolji. Treba malo veci akcenat staviti josh i na unapredjenju usluge, ljubaznosti i obucenosti osoblja. Destinacije same za sebe nisu dovoljne

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.