8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Turizam – Cijene previsoke u poređenju sa Grčkom ili Turskom

Luka Kotor - Foto Ivka Janković
Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Crna Gora, kao atraktivna turistička destinacija, nastoji da privuče goste, kako iz evropskih zemalja, tako i okruženja, što nije jednostavno u vrijeme globalne ekonomske krize i percepcije turista, prije svega iz okruženja, da su cijene previsoke u poređenju sa, recimo, Grčkom ili Turskom.

Ljeto je počelo, školski raspust je u toku, počinje sezona godišnjih odmora, a glavna turistička sezona počeće za koji dan. I dok je turistička ponuda Crne Gore nešto o čemu se priča, a američki Forbs ove godine je uvrstio Crnu Goru među tri top destinacije koje treba posjetiti, postavlja se pitanje – Da li su, i u kojoj mjeri, crnogorske plaže i boravak u nekom od hotela dostižni za ljetovanje i odmor prosječnoj crnogorskoj porodici.

Turistički radnici tvrde da će većina građana, zbog malih primanja, krize, blizine mora ili drugih razloga, odmor provesti u Crnoj Gori, a oni koji putuju, najčešće biraju Grčku.

“Svakako da je Grčka svojim cijenama i jako lijepim plažama itekako konkurentna. Jedan desetodnevni aranžman za Krf se kreće od 270 eura do 295, u zavisnosti od perioda”, navodi Milan Koprivica, direktor prodaje turističke agencije “Galileo”.

Cijena aranžmana odnosno, dubina džepa diktira izbor destinacije za odmor, pa će, kaže Koprivica, Crnogorci sa dubljim džepom ljetovati u Turskoj, Španiji, Egiptu i nekim drugim dalekim destinacijama.

“Turska uglavnom nudi hotele sa pet zvjezdica i all inclusive uslugu. Ti aranžmani su svakako nešto skuplji i kreću se od 600 do 1.200 eura. Nastojimo da našim putnicima izađemo u susret, kada je u pitanju plaćanje na rate. Nudimo mogućnost isplate od tri do šest mjesečnih rata”, kaže Koprivica.

Uoči početka glavne turističke sezone, u Nacionalnoj turističkoj organizaciji Crne Gore – NTO, su zadovoljni urađenim u prethodnom periodu, a rezultati su već vidljivi, kaže PR NTO,

“Za početak ove turističke sezone najave su bile da nas očekuje teška sezona, zbog pada ruskog tržišta. U predsezoni su ostvareni pozitivni rezultati, uz najavljeni rast broja turista iz zapadne Evrope i zadržavanjem pozicije Crne Gore na ključnim tržištima, među koje ubrajamo i tržište regiona. Ima argumenata da budemo optimistični kada je u pitanju tržište Srbije. Crna Gora je potvrdila epitet jedne od omiljenih destinacija turistima Srbije. Svi su sigurni da će se taj trend nastaviti i u narednom periodu”, ističe Nina Vukčević, PR NTO.

A šta kažu turisti iz regiona, koji su ovog ljeta već bili naši gosti, da li su zadovoljni? Turista iz Osijeka:

“Kotor, Tivat, Budva su prekrasni. Sve je perfektno. Crna Gora je možda malo jeftinija nego Hrvatska. Standard je možda za 25 posto bolji nego u Crnoj Gori, ali to je naznatna razlika. Cijene u kafićima su kao u Hrvatskoj”, kaže nam jedan turista iz Osijeka.

No, ima i drugačijeg mišljenja.

“Bio sam u Budvi i Herceg Novom mesec i po dana. Sve je užasno skupo. Treba malo da odu u Tursku, da vide šta je kultura i usluga, šta je turizam, i normalni i elitni. Cijena ne odgovara kvaliteti ponude u Crnoj Gori. Zameram i brzinu usluge i kvalitet. Coca Cola u kafiću je 2,5 eura. Sramota”, tvrdi turista iz Srbije.

Da li su objektivni utisci gosta iz Srbije ili su dijelom i posljedica negativne kampanje? Šta god bili razlozi za ovakve ocjene, tek, godinama unazad, turisti iz regionu za Crnu Goru kažu da je preskupa za odmor i da cijene ne odgovaraju kvalitetu ponude.

Šta je urađeno da se takva slika, u vremenu krize i dok se Crna Gora bori za svakog gosta, retušira?

“Turistička privreda Crne Gore ovogodišnju ponudu prilagodila je ekonomskoj situaciji, pa smatram da ima dosta razloga koji će ove godine motivisati turiste da izaberu našu zemlju za svoj odmor. Razlog će biti dobar odnos cijene i kvaliteta onog što nudimo”, zaključuje Nina Vukčević.

Lela Šćepanović

RFE

Najčitanije