11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Turisti na budvanskim plažama prikupili preko 8.000 limenki

Svaka limenka se računa

I ovoga ljeta, pod pokroviteljstvom Recan fondacije i budvanske NVO Gradenigo, na plažama je realizovan projekat “Svaka limenka se računa”, tokom kojeg je prikupljeno preko 8.000 limenki.

Od ukupnog broja sakupljenih limenki, na plažama u Budvi je od početka jula do početka septembra mjeseca prikupljeno oko 5.000, a u okviru Sea Dance Festivala 3.000 limenki, kazala je za Radio Budvu Andrea Doljanica iz NVO Gradenigo.

“Kada je u pitanju promocija, edukaciju i sakupljenje limenki po plažama, istakla bih plaže sa kojima smo upješno sarađivali ovog ljeta: Restoran “Trpeza” Jaz, Kupačica i Time Out – Slovenska plaža, i Lubrella i ANT – Bečićka plaža”, navela je Doljanica, dodajući, da kampanja Svaka limenka se računa ne bi bila realizovana bez podrške privrednih subjekata, odnosno zakupaca plaža koji u potpunosti shvataju značaj zaštite obalnog područja, te da se svi zainteresovani zakupci mogu jednostavno priključiti programu putem internet stranice www.svakalimenkaseracuna.me

Prema njenim riječima, zaposleni u plažnim barovima, šankeri i konobari su, ohrabreni poklonima ovog značajnog programa, odlagali prazne limenke u kutijama predvidjenim za isto, koje su bile postavljene ispred i unutar šankova.

Svaka limenka se računa

“Sakupljajući limenke nastojali smo da turistima pokažemo koliko nam je stalo do prostora u kome živimo i do njihovog ugodnog boravka, kao i utiska koji će ponijeti iz Budve, da građani razmišljaju o sakupljanju i reciklaži limenki. Dijeleći poklone imali smo želju da motivišemo goste, da limenke recikliraju, a za one koji su željeli više da se informišu, dijelili smo flajere. Pokazali smo da smo dobri domaćini koji brinu o svom gradu i planeti Zemlji, a u prilog tome govori podatak, da je oko 1500 kupača-turista bilo zainteresovano da čuje nešto više o našem projektu”, istakla je Doljanica.

Cilj kampanje, kako je podsjetila, jeste pružanje mogućnosti recikliranja limenki na što više lokacija.

“Kampanja šalje jaku poruku i ohrabruje da se reciklira više! Limenka je proizvod koji se može beskonačan broj puta reciklirati, a da ne izgubi na kvalitetu. Zato ne zaboravite, svaka limenka se računa”, poručila je Doljanica.

Svaka limenka se računa

Drugi dio projekta odnosi se na edukaciju u obrazovnim institucijama u našoj opštini. Predavači NVO “Gradenigo”, u narednom periodu će uz saglasnost Ministarstva prosvjete održati predavanja na temu sakupljanja i reciklaže limenki, u cilju pružanja svih nephodnih informaciju o očuvanju životne sredine.

/D. Benić/

Najčitanije