15 C
Kotor

Slušaj online radio

„Tupoljevu“ loše radio motor, vratio se u Tivat

Avion koji je dozivio kvar po povratku u Tivat
Avion koji je dozivio kvar po povratku u Tivat

Putnički avion „tupoljev Tu-204-100“ ruske aviokompanije „Red Wings“, juče poslijepodne se neposredno nakon polijetanja iz Tivta na redovnoj liniji za Moskvu, zbog tehničkih problema morao vratiti na polazni aerodrom.

Posada aviona registarske oznake RA-64043, kontroli leta je neposredno nakon polijetanja u 16.54 sati sa piste tivatskog aerodroma, prijavila tehničke probleme sa jednim od dva motora „Advigatel PS-90“ koji pogone ovaj avion težak oko 100 tona, a koji može prevesti 208 putnika.

„Otkazao je motor broj jedan i kapetan je to prijavio kontroli leta u 16.56 sati i pokrenuo proceduru predviđenu za ovakve vanredne situacije, odnosno za prinudno slijetanje sa jednim ispravnim motorom. U skladu sa time, sve naše interventne službe stavljene su u stanje pripravnosti za prinudno slijetanje, a avion je, nakon što je utrošio višak goriva, sigurno sletio u 17.53 časova, bez potrebe za bilo kakvom intervencijom dežurnih službi.“- kazao je  direktor aerodroma Tivat Jovan Mačić.

Da bi utrošio gorivo i postigao maksimalno dozvoljenu težinu za slijetanje, ruski avion u kome je bilo 199 putnika, od čega troje djece i 11 članova posade, skoro sat vremena je kružio nad otvorenim morem, tridesetak kilometara južno od Tivta.

„Tupoljev 204“ je sinoć ostao u Tivtu, parkiran na platformi ovdašnjeg aerodroma, a predstavnici komapnije „Red Wings“ zbrinuli su njegove putnike za koje će danas iz Moskve doći drugi avion i odvesti ih kući. Očekuje se i tehnička komisija kompanije „Red Wings“ koja će dijagnostifikovati kvar na motoru i odrediti kako će se on otkloniti.

Avion koji je doživio kvar star je samo 8  godina, a iz fabrike je „Red Wingsu“ isporučen u junu 2008.

Izvor:S. L.

Najčitanije