Truš i Šantić prvi u klasi “per due” na regati Brindisi – Krf

Jedriličari iz Boke, dr Nikša Truš i Zvjezdan Šantić, ostvarili su veliki uspjeh na međunarodnoj prestižnoj regati Brindisi – Krf, koja je jedrena od 7 – 9. juna. Oni su osvojili prvo mjesto u klasi per due, drugo mjesto u kategoriji holidej sprint, četvrto mjesto u klasi C, te u generalnom plasmanu 14 mjesto po ORC premjeru.

O veličini uspjeha dovoljno govori podatak da je na regati Brindisi – Krf, koja je održana po 32. put, učestvovalo preko 130 jedrilica iz cijeloga svijeta.

Samozatajan, skroman, bez velikih riječi, iskusni morski vuk, skiper i vlasnik 9,4 metra duge jedrilice „Chita“, inače dr veterine Nikša Truš, koga smo posjetili u ambulanti, nakon povratka sa regate, ovaj put nije krio zadovoljstvo postignutim uspjehom.

„Da mi je neko prije kazao da će se sve ovako odigrati kazao bi sanjaš, ali kockice su se sklopile. Naime, kada se startovalo svi su trčali za vjetrom, mi smo krenuli uz kraj, išli smo najkraćom rutom, dok su ostali učesnici ušli unutra, u sred kanala, bježali od obale i ostrva. Pokazalo se da smo izbrali dobru taktiku i vjetar nam je došao… Nakon 26 sati jedrenja i pređenih 117 nautičkih milja ispostavilo se da smo ostvarili veliki uspjeh…“ – kazao je između ostalog  dr Nikša Truš za Boka News.

Što se tiče organizacije sve je bilo perfektno, to je nacija kulture i velika dobrodošlica za sve učesnike. Tu atmosferu, ljubaznost jednostavno treba doživjeti, a mi jesmo obzirom da smo mi bili u Bridisiju skoro dva dana prije samog strata regate, priča nam Truš.

Dr Nikša Truš – foto Boka News

Na naše pitanje otkud sa jedne strane veterina i ljubav prema životinjama a sa druge more i jedrenje, Nikša priča da je od malena volio more, barke, non stop na more i uz more, jedna jedrilica, zatim druga, ali i genetika obzirom da su njegovi preci bili pomorci.

O daljim planovima i regatama Nikša nam kaže:

„Treba mi jedan član posade za narednu regatu Trani – Dubrovnik, jer Zvjezdan Šantić zbog posla neće moći, nije mogao ni na Bari – Herceg Novi. Inače sa Šantićem sam četiri puta prešao Jadran. Prošle godine smo bili treći i na Južno dalmatinskoj regati od Orebića do Dubrovnika, ali to nismo ni objavljivali.

Sada tražim nekoga ko je dovoljno hrabar, dovoljno „lud“ pa da u dvoje idemo ponovo preko Jadrana. Imao sam situacija da su se pojedini predstavljali da su jedriličari da znaju da mogu ali na kraju povraćanje na brodu ne želim da gledam. Što se tiče mladih poručio bi im da je jedrenje lijep sport, ko jednom uđe na brod očigledno se primi, samo treba krenuti…“ – poručio je Truš.

„Brindisi – Krf Međunarodna regata” osnovana je 1986. Zahvaljujući priznanjima dobijenima iz godine u godinu, od 1998. godine, slava Regate proširila se izvan granica Italije i Grčke, povećavajući broj učesnika iz svih krajeva svijeta. Cilj stvaranja virtualnog mosta između svih ljudi s kojima se Jadran i Jonsko more susreću kroz sport, jedrenja, okrunjen je uspjehom, tako da od 2000. do 2002. godine, zapravo, utrka je održana pod okriljem Ujedinjenih naroda kao “Utrka za ljudska prava”.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.