8 C
Kotor

Slušaj online radio

Trst u Perastu

“Trst od perioda Mletačke republike do Carstva”, naziv je izložbe grafika i dokumenata autora Fabricija Soma, otvorena je sinoć u Muzeju grada Perasta. Izložene grafike su dio privatne kolekcije Stelija i Titi Davija.

„Ova izložba nije slučajno u gradu Perastu i njegovom muzeju. Grad Perast predstavlja odraz jedne bogate kulture iz prošlosti, sačuvane velikim djelom ne samo u materijalnom i duhovnom životu prostog muzeja kojim lebdi priča slave i privrženosti dva naroda povezana istim morem. Ova izložba govori o odanosti, privrženosti i umjeću čuvanja svoje prošlosti i da se samo poštovanjem svih koji su je gradili jedino može stvarati i graditi svjetlija budućnost. Izložba u našem hramu kulture pod nazivom “Trst od perioda Mletačke Republike do Carstva” je omaž privatnoj kolekciji Stelija i Titi Davija i predstavlja rezultat uspješne saradnje između Narodnog Univerziteta iz Trsta, Muzeja grada Perasta i Zajednice Italijana Crne Gore uz podršku Ambasade Italije u Podgorici, Unije Italijana iz Rijeke, Opštine Kotor i Ministarstva inostranih poslova Republike Italije”, kazao je Andro Radulović dirketor Muzeja grada Perasta.

Otvarajući izložbu ambasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako istakao je da izložba predstavlja početak 14. Sedmice italijanskog jezika u svijetu pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije.

„Grad Trst je grad koji treba doživjeti i proživjeti. Grad Trst je istorijski ali i moderan grad koji se nikad nije dao venecijanskoj vlasti. Moram se prisjetiti riječi Klaudija Magrisa, italijanskog književnika i stručnjaka za istoriju i kulturu srednje Evrope, koji kaže da “Trst je nešto više nego drugi gradovi, ima svoju književnost i kulturu , ali je i živi je paradoks to što izgleda usamljeno i što je korišćen kao laboratorija u kojoj su eksperimentisane sve konfliktne teme dvadesetog vijeka”, kazao je Del Monako.

Predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Aleksandar Dender, podsjetio je na brojne aktivnosti Zajednice i organizovane izložbe u Kotoru i Perastu.

„Nije slučajno da su domaćini izložbi Perast i Kotor, s obzirom da su oni od davnina povezani sa Italijom. Za nas je jako važna ova izložba, jer predstavlja razvoj Trsta, grada koji je veoma bitan za nas kroz istoriju”, podsjetio je Dender.

Pozdravljajući goste i zvanice podpredsjednik opštine Kotor Tvrtko Crepulja kazao je da izložba predstavlja most koja će produbiti duboke istorijske veze našeg kraja i Trsta.

Izožba Trst“Izložba je za nas velika čast i izražavam zahvalnost jer ste nam omogućili njenu prezentaciju i nadam se da su ovo prvi koraci buduće uspješne saradnje”, kazao je dr Ilija Lalošević profesor na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici.

Goste i zvanice pozdravio je i član Regionalnog savjeta regije Friuli-Venecija Đulija Emiliano Edera.

„Ovom izložbom i inicijativom, u koju čvrsto vjerijemo, s namjerom da „oživimo i stvorimo“ jednu novu sliku našeg Trsta i njegove teritorije sada bez granica možemo izraziti skupa sa susjednim zemljama multikulturalni duh naše velike Euroenergije“ kazao je predsjednik Narodnog Univerziteta u Trstu Fabricio Soma koji je održao je prezentaciju o Trstu.

Najčitanije