20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Trovanje hranom učesnika susreta Mašinskih fakulteta u Tivtu

Učesnici Mašinijade
Učesnici Mašinijade

Na liječenju u Opštoj bolnici Kotor danas je zadržan 21 student sa simptomima trovanja hranom. Riječ je o dijelu od ukupno oko 120 učesnika “Mašinijade” – susreta studenata Mašinskih fakulteta iz zemalja regiona, koja se prethodna tri dana održavala u Tivtu, koji su juče i danas primljeni u Dom zdravlja Tivat i Opštu bolnicu Kotor, žaleći se na mučninu, povraćanje, dijareju, groznicu i povišenu tjelesnu temperaturu.

“Kod nas se trenutno nalazi 21 osoba sa simptimima trovanja hranom, Svi oni su primili adekvatnu terapiju, stabilnog su stanja i oporavljaju se.”- kazala je direktorica Opšte bolnice Kotor dr Edita Starović. Prema njenim riječima, ranije tokom dana, iz bolnice je već otpušteno četvoro studenata, kojima je prethodno takođe ukazana ljekarska pomoć.

“Pacijenti koje smo zadržali na liječenju, najvjerovatnije će biti otpušteni sutra bili prekosutra, zavisno od poboljšanja njihovog zdravstvenog stanja i dijagnoza koje dobijemo nakon sprovedenih analiza.”- istakla je dr Starović.

Prema riječima direktorice Doma zdravlja Tivat dr Snežane Matijević, prvi pacijenti- učesnici “Mašinijade” sa simptomima trovanja, primljeni su juče ujutro oko 10 sati, a posljednji sinoć oko ponoći.Tokom čitavog dana ekipe ljekara Doma zdravlja Tivat i Opšte bilnice Kotor ukazivale su pomoć studentima koji su se žalili na povraćanje, drhtavicu, visoku temperaturu, mučninu i dijareju.

Primijenjena je adekvatna terapija i svi se oni sada, prema riječima dr Matijević, bolje osjećaju.

O svemu je obaviješten i Institu za javno zdravlje iz Podgorice čije će ekipe uzeti uzorke i pokušati da utvrde uzrok trovanja. Za sad nije izvjesno da li je trovanje uzrokovano hranom u hotelu “Kamelija” gdje su smješteni učesnici “Mašinijade” ili eventualno roštiljem iz jednog od lokala koji je navodno, konzumirao veliki broj studenata.

Ucesnici Masinijade na odlasku iz Tivta
Učesnici Mašinijade na odlasku iz Tivta

Prema nezvaničnim informacijama dijela učesnika “Mašinijade” koji nijesu imali nikakvih zdravstvenih tegoba, hrana u hotelu “Kamelija” koju su oni svakodnevno konzumirali bila je odličnog kvaliteta, pa se pretpostavlja da je uzrok trovanja nešto što su zaraženi studenti jeli van tog objekta.

Ljekari inače, takođe prema nezvaničnim informacijama, sumnjaju da je uzročnik masovnog obolijevanja salmonela.

Pojedini učesnici “Mašinijade” kazali su da su u protekla dva dana studenti u jednoj trgovini blizu hotela “Kamelija”, masovno kupovali ćevape i drugo meso pripremljeno za roštilj, a potom su ga sami spremali na vatri naloženoj na plaži, u krajnje nehigijenskim uslovima.

Bojan Milošević, direktor HTP “Mimoza” Tivat u čijem sastavu posluje hotel “Kamelija” nije želio da komentariše masovno obolijevanje njihovih gostiju istakavši da očekuje da istraga i analize nadležnih inspekcija otkriju pravi uzrok ovog nemilog događaja.

“Mašinijada” na kojoj je učestvovalo oko 450 studenata sa 15 fakulteta iz Crne Gore, Srbije, BiH i Slovenije je završena danas, a umjesto mašinaca u hotel “Kamelija” stiglo je nekoliko desetina učesnika sličnog okupljanja studenata fakulteta arhitekture iz zemalja regiona.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije