16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Triatlonski vikend u Tivtu

Triatlon Tivat - foto Boka News
Triatlon Tivat – foto Boka News

Tivat će posljednjeg vikenda maja biti centar dešavanja kad je u pitanju triatlon u Crnoj Gori. Nakon premijernog izdanja Bokeškog triatlona u Perastu prošle godine, trka u ovom najmodernijem i najatraktivnijem sportu današnjice se vratila na mjesto gdje se triatlon u Crnoj Gori 2012.godine i pojavio i od kada je u našoj zemlji započeo sa svojim brzim razvojem, tako da danas imamo 7 triatlonskih klubova, nacionalni savez, a crnogorski triatlonci mogu se pohvaliti s nastupima na velikim svjetskim takmičenjima.

Naime, za subotu 28. maj u 18h zakazan je 2. Bokeški akvatlon koji će predstavljati i prvenstvo Crne Gore za ovu disciplinu za 2016. godinu. Akvatlon se sastoji od 1.000m plivanja i 5.000m trčanja tako da je ovo vjerovatno i najmanje zahtjevna disciplina kad je triatlon u pitanju. Plivanje će biti organizovano u akvatorijumu ispred gradske plaže, dok će se trčati obalom na Pinama i kroz šetalište Porto Montenegra.

Sjutradan, u nedjelju 29. maja u 11 sati, biće organizovan 5. Bokeški triatlon, trka sa najdužom tradicijom u Crnoj Gori. Osim same tradicije, ova trka ima i jednu od najljepših i najatraktivnijih staza kad je u pitanju disciplina sprint triatlon (750m plivanje, 20 km biciklizam i 5km trčanje) jer se osim segmentima koje obuhvata akvatlon, biciklistička staza prostire od gradske rive, samog centra grada, uspona na Troicu preko Kavča, spusta do magistrale i nazad do Pina.

Organizatori obje trke će biti Triatlon klub Tivat i Triatlon savez Crne Gore, a za oba događaja mjesto okupljanja će biti Pine, glavno gradsko šetalište. Prijave se vrše preko sajta, dok se sve informacije mogu dobiti na e-mail: tktivat10@gmail.com.

Cijene startina iznose 12 eura za akvatlon (10 eura za licencirane takmičare TSCG) i 18 eura za sprint triatlon (15 eura za licencirane takmičare TSCG). Ko želi da učestvuje na obje trke startnina je 20 eura za licencirane, odnosno 25 za ostale takmičare. Plaćanje startnina će se vršiti prilikom preuzimanja startnih paketa.

Od favorite utrke izdvojili bi u muškoj konkurenciji hrvatske takmičare, ironman triatlonce Jakšu Diklića iz Konavala i Ivana Kovačeva iz Splita, kao i našeg višestrukog šampiona države Luku Čupića iz TK X Herceg Novi, te Dušana Miloševića iz TK X Podgorica. Kod žena najbolje kotira Danijela Kuna iz BIH, a koja nastupa za TK Split. Njoj uz bok su domaće takmičarke Lidija Vukić iz TK X Herceg Novi, te Žana Pavićević iz TK X Podgorica.

Generalni pokrovitelji takmičenja su Opština Tivat i Turistička organizacija Tivat.

Najčitanije