13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri smjene da Tivat bude najčistiji u Crnoj Gori

Tivat
Tivat

Radnici i operativa Komunalnog preduzeća Tivat tokom protekla dva mjeseca radili su u tri smjene kako bi taj grad zadržao epitet najčistijeg i najuređenijeg u Crnoj Gori kakav već godinama uživa u anketama turista.

Prema riječima direktora Tonka Lukšića, tokom jula u gradu je sakupljeno i na sanitarnu deponiju Mođura kod Bara odloženo ukupno 1.075 tona komunalnog otpada, a u avgustu su komunalci sakupili čak 1.150 tona smeća.

„Mjesečne količine komunalnog otpada u julu i avgustu ove za po 7 odsto su veće od količina koje smo u ta dva mjeseca prošle godine sakupili i iodvezli iz grada. Radi se još uvijek u tri smjene i po posebnom ljetnjem režimu koji podrazumijeva da svakodnevno radi 5 velikih i jedan mini autosmećara, te po jedan autopodizač, kamion sa grajferom za zeleni i kabasti otpad, odnosno kamion za sakupljanje sekundarnih sitovina – kartona, limenki, najlona i PET ambalaže.“- kazao nam je Lukšić dodajući da mu je najveća satisfakcija kada od turista i posjetilaca Tivta čuje komplimente na račun čistoće i komunalne uređenosti javnih površina u tom gradu.

„Jedan njemački turista nam je čak kazao da Tivat kao da uopšte ne pripada Crnoj Gori kada je čistoća u pitanju.“- sa zadovoljstvom naglašava Lukšić posebno javno pohvaljujući dvoje svojih saradnika – Vanju Đukića koji je u JKP šef Službe komunalija i njegovog pomoćnika, mladog Miloša Tripinovića.

„Njih dvojica maksimalno dobro su odradili svoj posao kada je u pitanju organizacija čišćenja grada i održavanja komunalne higijene, radeći maltene non-stop prekovremeno, svakog dana od 5 sati ujutro do 23 časa uveče, vikendom i praznicima, i ti momci zaista zaslužuju da se to i javno saopšti.“-istakao je Lukšić dodajući da će dvojicu službenika novčano nagraditi na kraju ovog, kao što je to već učinio u julu mjesecu.

Tivat
Tivat

Lukšić je dodao da im je ovog ljeta posao bio olakašan nabavkom 25 hiljada eura vrijedne specijalne tzv.mini smećare koja im je omogućila da efikasnije organizuju odvoz smeća iz uskih i nepravilno parkiranim automobilima, često zakrčenih ulica u više gradskih naselja, kao i održavanje čistoće na zakupcima neustupljenim djelovima morske obale. Organizovano je i redovno prihvatanje smeća sa tri velika turistička broda koji kao polaznu i završnu tačku svojih svakodnevnih krstarenja Bokom koriste gradsku rivu Pine što je pod upravom JKP, a za dogodine Lukšić najavljuje i nabavku adekvatnog plovila kojim će komunalni otpad uz nadoknadu, JKP sakupljati i odnositi sa brojnih jahti što se ljeti sidre pred Tivtom. Do početka naredne sedmice, JKP-u će biti isporučen i novi kamion–autopodizač „Iveco“ za kištre kapaciteta 7 kubika, vrijedan skoro 80 hiljada eura, a koji je kupila Opština Tivat.

Izvor:S. L.

Najčitanije