16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri izložbe za „Noć muzeja“

Crkva Svetog Mihovila u kompleksu Buće - Luković
Crkva Svetog Mihovila u kompleksu Buće – Luković

Međunarodna manifestacija “Noć muzeja”  Centar za kulturu Tivat obilježiće večeras otvaranjem tri posebne izložbe u galeriji i muzejskim prostorima kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković, sa početkom u 21 sat.

Izložba  „Arehološka nalazišta na području opštine Tivat“, nastala na osnovu Elaborata o valorizaciji arheoloških lokaliteta na područjuOpćine, koji je realizovan tokom godine u saradnji sa Sekretarijatom za društvene djelatnosti  Opštine Tivat. Autori ove postavke koja sadrži fotografije i niz zanimljivih podataka o petnaestak značajnih arheoloških lokaliteta u Tivtu iz ilirskih i antičkih vremena, su mr Dubravka Nikčević, mr Vilma Kovačević, Dušica Kovačević i Dragan Rajčević.

Biće otvorena i izložba arheoloških artefakata pod nazivom “Gvozdeno doba Crne Gore – doba Ilira”, a kojoj su inače, radili Predrag Lutovac, Magdalena Radunović, Lidija Ljesar  i Dušica Kovačević.

Centralni događaj večerašnje “Noči muzeja“ u Tivtu je međutim, otvaranje izložbe pod nazivom „Stradioti –  vojnici, lokalitet, ostrvo”,  posvećene istoriji i dešavanjima na najvećem ostrvu na crnogorskom dijelu obale Jadranskog mora“ – Stradioti,  danas poznatom kao Sveti Marko u Tivatskom zalivu. Autori ove izložbe Neven Staničić, Maja Marović, mr Marija Mihaliček i Igor Lazarević.

Najčitanije