15 C
Kotor

Slušaj online radio

Trg od knjige od 21.-28. jula

Herceg - Novi - Trg od knjige
Herceg – Novi – Trg od knjige

U slavu knjige, kao najveće duhovne vrijednosti i pouzdanog čuvara pamćenja svijeta, 14. Međunarodni sajam knjiga, Trg od knjige 2016. godine, održati će se na Trgu Belavista, Herceg-Novi, u periodu od 21-28. jula.

Pod pokroviteljstvom Opštine Herceg  Novi i Turističke organizacije Herceg Novi, Sajam organizuju Sekretarijat za kulturu Opštine Herceg Novi i Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi.

Slogan ovogodišnjeg Sajma, misao argentinca Horhe Luis Borhesa – „Neka se drugi hvale knjigama koje su napisali. Ja se hvalim knjigama koje sam pročitao“, vjerujemo da će na najbolji način podsjetiti posjetioce na značaj koji knjiga i čitanje imaju u životu čovjeka.

Poštujući utvrđenu koncepciju Trga od knjige i ove godine hercegnovskoj publici predstavljamo: aktuelne naslove lijepe književnosti i nauke, književnosti za djecu, djela sa zavičajnom tematikom, pozorišne predstave za djecu i odrasle, poetsko-muzički program…, a u dnevnom terminu zainteresovani izdavači imaće priliku da javnost upoznaju sa svojom aktuelnom izdavačkom produkcijom.

Više od četrdeset izdavača iz zemlje i regiona predstaviće nova izdanja u okviru prodajno-izložbenog dijela Sajma, a autori i izdavači iz Boke Kotorske, kao i prethodnih godina, imaće mogućnost da izlože i prodaju svoja izdanja na štandu Bokeljsko izdavaštvo. Vjerujemo da će i pasionirani čitaoci i vlasnici bogatih privatnih knjižnih kolekcija na Trgu od knjige pronaći knjigu za sebe.

14. Trg od knjige otvoriti će poznata književnica i reditelj, Vida Ognjenović. Za svoj bogati rediteljski i književni opus dobila je brojna priznanja i nagrade, a djela su joj prevedena na više stranih jezika. Redovni je profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu, predsjednica je Srpskog PEN-a, a od septembra 2012. počasna potpredsednica Međunarodnog PEN kongresa. Osnivač je i umjetnički rukovodilac Tvrđava Teatra.

Povodom značajnog jubileja koji se ove godine obilježava u cijelom svijetu, 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, prof. dr Zorica Bečanović Nikolić održaće predavanje Šta je Šekspir nama, ili mi njemu? U programu otvaranja predstavljamo i monodramu Irfana Mensura Glumac, kaži nešto smešno, u produkciji Yugo Art-a iz Beograda.

Herceg - Novi - Trg od knjige
Herceg – Novi – Trg od knjige

Drugo sajamsko veče otvara program posvećen Vitomiru Vitu Nikoliću u kojem će publika uživati u njegovoj poeziji, koju će govoriti glumac Dejan Đonović. Novo izdanje Nikolićeve zbirke Posljednja pjesma objavila je Nova knjiga iz Podgorice.

Izdavačka kuća Arhipelag predstavlja roman Feniksov sindrom Alekseja Slapovskog, beogradski Zavod za udžbenike Teoriju kulture prof. dr Đura Šušnjića, a Paideia Izabrana dela Filipa Rota.

Posebno zadovoljstvo jeste gostovanje pisca iz Portugala, Rui Zinka, čiji je  roman Ugrađivanje straha, u prevodu Hristine Vasić Tomše, objavila izdavačka kuća Clio iz Beograda.

Promocija književnog opusa Vladimira Pištala planirana je za 23. jul. Roman Park Logovskoj, kandidat u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, predstaviće autor Dana Todorović.

Prema utvrđenoj programskoj šemi zastupljeni su i naslovi iz oblasti naučne literature. Akademik Radomir V. Ivanović govoriće o književnim velikanima, u programu posvećenom njegovoj knjizi Stvaralački uzori i izazovi (NJegoš, Andrić, Lalić). Katarina Mitrović pokušaće da nam približi jedan period iz istorije ovih prostora, predstavljanjem svoje knjige Benediktinci na području Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije (9. stoljeće – 1571).

Knjigu posvećenu NJegošu, Drugoga sunca luče, predstavlja Miraš Martinović, a Vlasta Mandić Botunade, slikoviti prikaz života u Kotoru.

Herceg - Novi - Trg od knjige
Herceg – Novi – Trg od knjige

Kao i svih prethodnih godina, jedno veče na Trgu od knjige rezervisano je za djecu. U nedjelju, 24. jula, planirana su tri programa. Djeca će imati priliku da se druže sa pjesnikom Velimirom Ralevićem i njegovom knjigom Slovne igrarije za mlađe i starije. Najmlađi Novljani upoznaće posjetioce sa svojim omiljenim književnim junacima programom Mali novski knjigoljupci, u realizaciji Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi, koji vodi bibliotekar Jelena Đonović, a učesnici su polaznici dječijih programa u Biblioteci. Mališani će na kraju programa uživati u predstavi Hajde da se igramo dječijeg pozorišta Pan teatar iz Beograda. U ovom malom mjuziklu, komponovanom na književnom predlošku poezije čika Jove Zmaja, publika uči zajedno sa junacima.

O piscima i knjigama govoriće: Blagota Eraković, mr Vlatko Simunović, Petar Živadinović, Jelena Stakić, Nenad Šaponja, mr Đorđe Malavrazić, Jelena Đonović, prof. dr Siniša Jelušić, Marijan Miljić, Vitka Vujnović, Gojko Božović, Ivanka Jelić, dr Vasilj Jovović, dr Dragoljub Kojičić, dr Zoran Živković i Nikola Malović.

U muzičkom intermecu klasične muzike učestvuju mladi muzičari iz Herceg Novog, Nikšića i Kotora.

Na zatvaranju Sajma, 28. jula, biće dodijeljene plakete izdavačima – za Najljepšu knjigu, za Najbolju ediciju, za Izdavački poduhvat godine i Najljepšu dječiju knjigu. Ovogodišnji program završavamo bokeljskom muzikom, koncertom ženske klape Bisernice Boke.

Programe smo osmislili za različite kategorije posjetilaca, kako bi na nenametljiv način ukazali na važnost čitanja i knjige kao temeljne civilizacijske  vrijednosti.

Pokrovitelji Trga od knjige su Opština Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi, sponzor  Institut Dr Simo Milošević – Igalo, a medijski sponzori: Dan, Pobjeda, Večernje novosti, Radio Herceg Novi, Radio Tivat, Radio Kotor, Radio D, RTV Budva i Novi TV.

Radno vrijeme Sajma je od 19.00 do 00.00 sati. Večernji programi počinju u 21.00 sat, sa izuzetkom dječijih programa koji počinju u 20.30 časova.

Najčitanije