Treći najtopliji oktobar na Zemlji u istoriji temperaturnih mjerenja (od 1880. godine)

Boka Kotorska - foto Boka News
Boka Kotorska – foto Boka News

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) je objavila globalne klimatske podatke za ovogodišnji okotbar  koji  je treći najtopliji oktobar u istoriji temperaturnih mjerenja (od 1880. godine), odmah iza oktobra iz 2015. i 2014. godine.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u oktobru   2016. godine je bila  za 0.73 °C veća od temperaturnog prosjeka za oktobar  za 20. vijek koji iznosi 14.0°C. To odstupanje je  za 0.26°C manje  od rekordno toplog  oktobra  iz 2015. godine.  Temperaturno  odstupanje  za oktobar 2016. godine je najmanje mjesečno odstupanje od prosjeka, još od novembra 2014. godine koji je bio za 0.69°C topliji od pripadnog prosjeka za novembar.

Podsjetimo da je u ovogodišnjem septembru prekinut  niz od čak šesnaest uzastopnih rekordno toplih mjeseci na globalnoj razini. Taj niz počeo u  maju 2015. i završio s avgustom 2016. godine.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u oktobru  2016.  bila za  0.76°C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi  9.3°C. Takvo odstupanje je šesnaesto najveće za oktobar u proteklih 137 godina, za koliko postoje globalni temperaturni podaci.

Vrijeme - Boka - foto public domain
Vrijeme – Boka – foto public domain

Rekordna toplina je u oktobru   zabilježena u dijelovima Meksika i Kariba, u nekim krajevima zapadne i središnje Afrike, jugoistočne Azije, zapadne Aljaske do krajnjeg istoka Rusije, gdje su  srednje  mjesečne temperature i za više od 5°C odstupale od prosjeka.

Nasuprot tome, hladnije ili znatno hladnije od prosjeka je u oktobru bilo na većem dijelu zapadne kanade, većem dijelu istočne Europe i središnje Azije. Na navedenim su područjima temperature bile i za više od 5°C ispod klimatološkog prosjeka.  Tijekom listopada na Zemlji nije bilo područja s rekordnom hladnoćom.

Prosječna  temperatura svjetskih oceana u oktobru 2016.   je bila  druga najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.72 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 15.9°C.

Nakon prvih osam rekordno toplih mjeseci, drugog najtoplijeg septembra i trećeg najtoplijeg oktobra, 2016. godina je na putu da postane nova rekordno topla godina na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja.  Prvih deset mjeseci je rekordno toplo s  srednjom globalnom temperaturom koja je za 0.97°C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 14.1°C.

Ovogodišnje odstupanje je za 0.10°c više od rekorda za to razdoblje iz 2015. godine koja je na kraju postala rekordno topla godina na Zemlji.

 

Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.