15 C
Kotor

Slušaj online radio

Treći dan štrajkuje glađu za Risan

Risan štrajk - foto Radio Kotor
Risan štrajk – foto Radio Kotor

Okru­že­na pa­ro­la­ma: „Pja­ca – sra­mo­ta op­šti­ne“, „Ga­be­la pro­pa­da – za­što?“, „Ri­va- sra­mo­ta op­šti­ne“, Ljubica Katurić, treći dan štrajkuje glađu na risanskoj rivi.

Hoću da nadležnima skrenem pažnju na dugogodišnji nemar i nebrigu, koji su doveli do propadanja ovog drevnog grada. Hoćemo trotoare bez auta, ne može se proći Risnom od parkiranih automobila, ogorčena je Katurićeva

Ova hra­bra sta­ro­ri­šnjan­ka, po­zna­ta kao vo­lon­ter­ka ko­ja go­di­na­ma ure­đu­je ri­san­ski park i dvo­ri­šte cr­kve Svetog Pe­tra i Pa­vla i pe­re uli­cu Ga­be­lu, do­bi­ja po­dr­šku broj­nih su­gra­đa­na i tu­ri­sta, ko­ji ta­ko­đe že­le da se Ri­snu vra­ti sta­ri sjaj, a Ri­šnja­ni­ma do­sto­jan­stven ži­vot.

Kako nam je kazala na štrajk se odlučila motivisana željom da njenom gradu bude bolje. Osjeća se dobro i nema namjeru da odustane.

“Stekla sam utisak da imam podršku mještana i turista, ali ne i Mjesne zajednice. Za dva puna dana prikupila sam ukupno 600 potpisa podrške onih koji smatraju da je vrijeme da se u Risnu stvari promijene” – kazala je Katurić za Radio Kotor.

Risan štrajk - foto Radio Kotor
Risan štrajk – foto Radio Kotor

Ona ističe da je niko iz lokalne uprave nije posjetio niti joj se obratio. “Poručeno mi je da dođem u Opštinu na razgovor, ali ja se odavde neću maći. Primijetila sam i da su od juče aktivnosti gradskih službi u Risnu intenzivnije, pa poručujem njihovim predstavnicima na čelu sa gradonačelnikom Stjepčevićem da je Risan svega 17 kilometara udaljen od Kotora i da je vrijeme da se nešto preduzme kako bi probleme riješili” – kaže Katurić. „Štrajk naše sugrađanke je sasvim legitiman i ona kao i svi ostali ima pravo da iznese svoj lični stav” – smatra predsjednica Mjesne zajednice Risan Jasmina Mršić. Ona se nada da će u narednom periodu gradski problemi ipak biti riješeni. „Nije tačno da u našem gradu ništa nije urađeno. Pokretane su inicijative u cilju rješavanja mnogih problema koje je naša sugrađanka istakla i nadam se da će u saradnji sa lokalnom upravom oni uskoro biti okončani. Ostaje da se vidi kako će nadležni reagovati povodom ovog slučaja. Očekujem brz i pozitivan ishod” – zaključila je Mršić.

Okružena porukama nadležnim službama postavljenim na poznatom drvoredu palmi na rivi, Katurić nam je kazala da se na “štrajk glađu za Risan” odlučila “jer se deset godina vodi bitka za neki ljepši Risan, kakav je bio prije zemljotresa”.

Risan štrajk - foto Radio Kotor
Risan štrajk – foto Radio Kotor

“Službe ne rade svoj posao, a mi plaćamo porez. Risan kao grad zaslužuje bolji tretman od kotorske Opštine. Sve što tražimo napisali smo na papirima okačenim na palmama. Čekamo nadležne da se obrate. Tu sam narednih dana koliko bude trebalo, 24 sata bez hrane. Spremna sam i život da dam za ovo mjesto, a vidjećemo koliko su oni spremni da mu daju nešto.

Tražimo minimum, da se opere pjaca, da se poštuje pijačni red do dva sata, da nam se riva napravi… Mislim da je Risan zaslužio da se još od zemljotresa riva napravi i smatram da to što tražimo nije mnogo” – obrazložila je Katurić prije nekoliko dana razloge svog štrajka.

Najčitanije