12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalni materijali i tehnike gradnje u Boki – Restauracija drvenih prozora

Staro škuro  - Foto Zoran Nikolić
Staro škuro – Foto Zoran Nikolić

Prezentacija „Tradicionalne tehnike i materijali – restauracija drvenih prozora“ održati će se u ponedjeljak 4. maja u 20 sati u Galeriji solidarnosti u Kotoru.

Prezentacija se organizuje u sklopu Radnog kampa restauracije drvenih prozora koji organizuje EXPEDITIO u saradnji sa Kulturnim nasljeđem bez granica – CHwB a u okviru projekta koji je finansiran od strane Headley Trust Fondacije iz Velike Britanije.

Cilj ovog projekta je povećanje znanja i svijesti o upotrebi tradicionalnih zanata, tehnika i materijala u procesu restauracije i održavanja graditeljskog nasljeđa.

U fokusu ovog dvogodišnjeg projekta će biti upotreba krečnog maltera i restauracija tradicionalnih drvenih prozora. Radni kamp restauracije drvenih prozora će se odvijati u periodu 4-6. maja 2015. na Slavijanskoj čitaonici u Dobroti (zgrada Mjesne zajednice Dobrota). Prezentacija  je prateća aktivnosti radnog kampa kojom se želi ukazati na vrijednosti i značaj očuvanja drvenih prozora, kao i važnost upotrebe tradicionalnih tehnika i materijala.

Kotor - škura
Kotor – škura

Program prezentacije:

  • Uvod o radnom kampu restauracije i tradicionalnim prozorima u Boki Kotorskoj, EXPEDITIO
  • Edukacija i važnost tradicionalnih tehnika i materijala, Lejla Hadžić, Kulturno nasljeđe bez granica – CHwB
  • Primjeri restauracije drvenih prozora u Crnoj Gori, Ilija Lalošević, Arhitektonski fakultet Univeriziteta Crne Gore

Najčitanije