Tradicija Perasta – Mađ 1.maja

Perast – Mađ 2015.

Stari običaj Peraštana je kićenje Mađa koji se slavi rano ujutro svakog 1. maja kada mještani kite stablo mladog hrasta, kao znak veselja radi početka najlijepšeg proljećnog mjeseca, a znači i nadu u bolje sutra.

Posljednji mladoženja bere stablo hrasta i postavi ga na centralni peraški trg ispred crkve Svetog Nikole. Stablo mještani okite flašicama mlijeka, vina, suvim kolačima i raznobojnim trakicama.

Stablo uz zvuke tamburica podiže posljednji oženjeni u mjestu. Nakon toga mještani i gosti obilaze grad uz zvuke tamburica i pjesmu i svi zajedno odlaze u kafanu na bijelu kafu i čašćenje suvim kolačima-koromanima.

Perast – Mađ 2015.

Nekada se Mađ kitio duž cijelog Mediterana, međutim danas se kiti samo u Perastu, zahvaljujući Društvu prijatelja grada Perasta koje je zadnjih petnaestak godina ponovo je oživilo ovu manifestaciju, pa će tako biti i u ponedjeljak 1.maja 2017. u osam sati ujutro.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.