Tradicija boćarske Olimpijade u Tivtu – 60 godina postojanja, više od igre

Tradicionalnu 60. jubilarnu boćarsku Olimpijadu koja se održava u Donjoj Lastvi, u subotu je otvorio predsjednik Boćarskog saveza Crne Gore i predsjednik SO Tivat, Krsto Bošković.

„Nekada je sve počelo se sa dva kluba, a sad imamo preko 60 klubova. To je manifestacija koja traje preko mjesec dana i koja angažuje oko 600 boćara – to nema nigdje u okruženju i mi se dičimo takvom manifestacijom. Tivat, kao mali grad, ima deset registrovanih klubova, 12 ekipa. Mi se boćanjem bavimo čitave godine, to nigdje u okruženju ni svijetu nema“, rekao je predsjednik Boćarskog saveza Tivta, Edi Gverović.

Po sjećanju Zvonka Krstovića, prijedlog da se poput Olimpijskih igara u Helsinkiju (Finska) organizuje i „Olimpijada” u Tivtu, ali samo za boćare, dao je Krsto Bošković. Protivnika zanimljivoj ideji nije bilo, pa se prva stranica istorije  “Boćarske olimpijade” ispisuje ovako:

Vrijeme odigravanja: 10. avgust 1952. godine,

Mjesto odigravanja: Đurđevo Brdo, zog Kopište,

Učesnici: Đurđevo Brdo, Kalimanj, Radoševići, Peani, Tripovići i „oficiri”, ekipa Doma Jugoslovenske narodne armije na Seljanovu.

Olimpijsku zastavu podigli su Anto Sindik i Đuro Krstović. Prvu boću na utakmici kojom je otvorena „Olimpijada” (Đurđevo Brdo – Kalimanj /2:1/) bacio je Krsto Bošković. Pobjednik je bila ekipa Đurđevog Brda u sastavu: Krsto Bošković (vođa ekipe), Anton Rajčević, Tripo Krstović, Krsto Sindik, Đuro Krstović. Sudija je bio Toni Bencon.

Izuzimajući četiri preskočene godine na samom početku (1953, 1955, 1958, 1959 ) „Olimpijada” ima zadivljujući višedecenijski kontinuitet. Ovogodišnja je šezdeseta po redu i na njoj, kako je zapisano u „Pravilima igre i propozicijama boćarske olimpijade”, a kako je i bilo kroz decenije trajanja, pravo igranja imaju svi građani Tivta stariji od 14 godina.

1 komentar

  1. ma e brao-ma koliko se meni para ovi je lentrat lentran na naš stari dzog u Gornju Lastvu onda smo mi izgzbili od Brđana u finalu ako me pamet ne vvara, a mi mularija smo navijali i kričali ispetnije žila ma đaolje jedna nam nije pomogla-đurica amsterdam.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.