10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Toškovići i Telecom vratili Tivat u kameno doba

Pekopavanje Jadranske magistrale koje traje danima

Tivat je juče nekoliko sati bio bukvalno vraćen u kameno doba jer je grad prvo ostao bez napajanja električnom energijom, da bi kasnije pola “crnogorskog Monte Karla” do večernjih sati bilo bez telefonskog signala i interneta.

Uzrok svega toga je nepažnja radnika građevisnke firme “Toškovići” iz Podgorice koja izvodi radove na jednoj novoj ulici u naselju Dumidran jer je prekjuče njihov bager pokidao propisno obilježeni glavni podzemni napojni kabal kojim se centralno područje Tivta snabdijeva strujom iz trafostanice 110/35kV u Gradiošnici. “Toškovići” su istu stvar na istom mjestu već jednom napravili kada je 30.spetembra, iako im je bilo označneno gdje se on nalazi i skrenuta pažnja da se kopati može samo ručno, na isti način njihov bager oštetio elektro-kabel.

Zbog jučerašnjeg  prekida kabla i naknadnih problema koji su nastali u trafostanici Gradiošnioca, čitav grad je bio bez struje puna tri sata – od 11.10 do 14.10 časova, pa su gotovo sve aktivnosti građana i preduzeća bile paralisane ili znatno otežane. Nakon dolaska struje nevolje Tivćana nisu presatle jer je, kako nezvanično sazanjemo, njeno puštanje prouzrokovalo probleme u više telefonskih centrala na području Tivta gdje je “ispalo” bukvalno pola modula za telefoniju i internet. Budući da Telecom već godinama primjenjuje politiku smanjenja operativnih troškova po svaku cijenu  pa je ta moća firma svoju tehničku službu u Tivtu svela na samo 2 radnika, njima je trebalo nekoliko sati da otklone problem, pa su svi korisnici usluga Telecoma tek u večernjim satima ponovno  dobili telefoniju i internet.

Koliko je situacija bila rizična pokazuje i podatak da je bez telefona i interneta ostala i opštinska Služba zaštite i spašavanja, čime su značajno ograničene mogućnosti komunikacije građana sa vatrogascima.

Iz Opštine Tivat koja je investotor radova u Dumidranu što ih obavlja kompanija “Toškovići” najavili su danas da će, u dogovoru sa CEDIS-om, kazniti nesavjesnog izvođača radova zbog sada već drugog po redu značajnog oštećenja dijela gradsje elektro-mreže.

Služba za inspekcijske poslove Opštine Tivat juče je izašla na lice mjesta i konstatovala da “Toškovići” kojima je odavno isteklo odobrenje što im ga je za taj dio posla izdala Direkcija za saobraćaj, još kopaju Jadransku magistralu u Dumidranu i da ona nije dovedena u pređašnje stanje što se moralo desiti još prije dvadesetak dana. O tome će tivatska Komunalna inspekcija obavijestiti nadlenog državnog inspektora za puteve čiji se dolazak u Tivat i preduzimanje daljih aktivnosti prema “Toškovićima” očekuje već u ponedjeljak.

Iz Komunalne inspekcije su naveli da oni nemaju nadležnosti da nesavjesne graditelje gone zbog oštećenja elektro-infrastrukture, ali da očekuju da će njen vlasnik CEDIS pokrenuti krivičnu prijavu na koju tužilac treba da reaguje po službenoj dunosti jer se radi o krivičnom djelu “oštećenje tuđe stvari” vrijednosti veće od 3 hiljade eura.

Nezvanično, pravo da tuži “Toškoviće” i Telecom imaju i svi ostali građani i firme koje su, zbog nemogućnosti da zbog nestanka struje, telefona ili interneta preko 6 časova obavljaju svoje poslovne aktivnosti, u četvrtak pretrpjeli znatnu finansijsku štetu.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije