Toškovići i Telecom vratili Tivat u kameno doba

Nesavjensi izvođač radova i moćni telekomunikacioni operater koji štedi na zaposlenima napravili ogromu štetu

Pekopavanje Jadranske magistrale koje traje danima

Tivat je juče nekoliko sati bio bukvalno vraćen u kameno doba jer je grad prvo ostao bez napajanja električnom energijom, da bi kasnije pola “crnogorskog Monte Karla” do večernjih sati bilo bez telefonskog signala i interneta.

Uzrok svega toga je nepažnja radnika građevisnke firme “Toškovići” iz Podgorice koja izvodi radove na jednoj novoj ulici u naselju Dumidran jer je prekjuče njihov bager pokidao propisno obilježeni glavni podzemni napojni kabal kojim se centralno područje Tivta snabdijeva strujom iz trafostanice 110/35kV u Gradiošnici. “Toškovići” su istu stvar na istom mjestu već jednom napravili kada je 30.spetembra, iako im je bilo označneno gdje se on nalazi i skrenuta pažnja da se kopati može samo ručno, na isti način njihov bager oštetio elektro-kabel.

Zbog jučerašnjeg  prekida kabla i naknadnih problema koji su nastali u trafostanici Gradiošnioca, čitav grad je bio bez struje puna tri sata – od 11.10 do 14.10 časova, pa su gotovo sve aktivnosti građana i preduzeća bile paralisane ili znatno otežane. Nakon dolaska struje nevolje Tivćana nisu presatle jer je, kako nezvanično sazanjemo, njeno puštanje prouzrokovalo probleme u više telefonskih centrala na području Tivta gdje je “ispalo” bukvalno pola modula za telefoniju i internet. Budući da Telecom već godinama primjenjuje politiku smanjenja operativnih troškova po svaku cijenu  pa je ta moća firma svoju tehničku službu u Tivtu svela na samo 2 radnika, njima je trebalo nekoliko sati da otklone problem, pa su svi korisnici usluga Telecoma tek u večernjim satima ponovno  dobili telefoniju i internet.

Koliko je situacija bila rizična pokazuje i podatak da je bez telefona i interneta ostala i opštinska Služba zaštite i spašavanja, čime su značajno ograničene mogućnosti komunikacije građana sa vatrogascima.

Iz Opštine Tivat koja je investotor radova u Dumidranu što ih obavlja kompanija “Toškovići” najavili su danas da će, u dogovoru sa CEDIS-om, kazniti nesavjesnog izvođača radova zbog sada već drugog po redu značajnog oštećenja dijela gradsje elektro-mreže.

Služba za inspekcijske poslove Opštine Tivat juče je izašla na lice mjesta i konstatovala da “Toškovići” kojima je odavno isteklo odobrenje što im ga je za taj dio posla izdala Direkcija za saobraćaj, još kopaju Jadransku magistralu u Dumidranu i da ona nije dovedena u pređašnje stanje što se moralo desiti još prije dvadesetak dana. O tome će tivatska Komunalna inspekcija obavijestiti nadlenog državnog inspektora za puteve čiji se dolazak u Tivat i preduzimanje daljih aktivnosti prema “Toškovićima” očekuje već u ponedjeljak.

Iz Komunalne inspekcije su naveli da oni nemaju nadležnosti da nesavjesne graditelje gone zbog oštećenja elektro-infrastrukture, ali da očekuju da će njen vlasnik CEDIS pokrenuti krivičnu prijavu na koju tužilac treba da reaguje po službenoj dunosti jer se radi o krivičnom djelu “oštećenje tuđe stvari” vrijednosti veće od 3 hiljade eura.

Nezvanično, pravo da tuži “Toškoviće” i Telecom imaju i svi ostali građani i firme koje su, zbog nemogućnosti da zbog nestanka struje, telefona ili interneta preko 6 časova obavljaju svoje poslovne aktivnosti, u četvrtak pretrpjeli znatnu finansijsku štetu.

3 Komentari

  1. Pratila sam sve ovo vaše izveštavanje,međutim ne mogu da se otmem utisku gde toliki stepen neodgovornosti i pokušaja prevare u smislu nenadležnosti crpe inspekcijske i komunale službe opštine Tivat. Ranije jasno određena služba sa najgorim učinkom,označena od javnosti i šireg kruga kvalifikovanih i stručnih pojedinaca bila je Komunalna Policija. Nagradu za takav katastrofalan učinak i rad bivša načelnica je dobila premeštajem na univerzalno izmišljeno novo radno mesto.Došli su novo priučeni rukovodioci sa na brzinu sročenim diplomama završenim u rekordnom roku,pa samim time od tako izuzetnih studenata novog doba očekivali smo napreadak u postupanjima i delatnostima. Ne leži vraže,opet nenadležni.Opet ne mogu,neće ne mešaju se u svoj posao.Evo kao podsetnik dajem javnosti predloge Zakon o Komunalnim Delatnostima. Pa gospodo moja novokomponovani izvrsni studenti eminentno nepoznatih fakulteta i diploma,polemišite samnom. podsetite se člana 3,stava5. nemojte preskočiti član 12,obavezno pogledati član 13. nemojte izostaviti članove 17 i 18. pronađite sebe u članu 63 i 64. Izjasnite se vezano za članove 67,68,69.,a posebno za članove zakona 70,71.
    Cenjena gospodo kao vrsne stručnjake verujem da će ovo potaknuti da objasne gde su nadležni,a gde stvarno nenadležni. Možga će vam bivša načelnica dati jaku stručnu pomoć i biti vam iskustvena vodilja.

  2. Mislim da ljudi niste u pravu treba izvođaču dati vremena barem do nove 2018.i sigurnim korakom će to završiti.jer treba imati u vidu komlikovan i zahtjevan posao koji izvode već 45 dana od kada su prekopali magistralu.

  3. Nije Toško kriv VEĆ BURIĆI (od BAČAVA) investitor a i OSTALI pogani,Toško je samo NESPOSOBAN…kao i ostala ELITA…POČEV OD MORA PA DO DO GORA… bogami ovu Vranićku treba u Den Hag ali da sudi ne što drugo…mislim da Ivica i Marica GRIJEŠE ROK popravke puta od 7.30 Metara sa svim potokom JE DO IZBORA pa kad pukne da pukne…do tada će Toško barem pet puta poštetiti kablove…ima se može se…

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.