16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Toplinski val nastavlja se širom regiona

Boka Kotorska – foto Boka News

Toplinski val nastavlja se širom regfina.. Jučer je najviša temperatura, 38 Celzijevih stepeni, zmjereno je u Podgorici. No, vrhunac toplinskog vala tek se očekuje – od nedjelje do utorka temperature će ponegdje premašiti i 39 stepeni

Za danas iz Zavoda za hidrometrologiju najavljuju pretežno sunčano i vruće. Ipak, poslijepodne i navečer u unutrašnjosti je mjestimice moguć jači razvoj oblaka uz lokalne pljuskove i grmljavinu.

Vjetar će biti većinom slab, na Jadranu od sredine dana do umjeren zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 31 do 39 stepeni Celzijevih.

Temperature mora 25 stepeni.

Boka Kotorska – foto Boka News

Stručnjaci: Toplinski valovi i ekstremi postaju sve češći – bez panike i senzacionalizma

U Crnoj gori će u subotu biti sunčano i vruće, zbog čega je Meteoalarm izdao upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala, dok različiti stručnjaci napominju da ekstremi postupno postaju “normalni” te se za njih treba pripremati bez panike i senzacionalizma.

Toplinski val, koji će od subote rasti i do utorka zahvatiti cijeli region, odnosi se i na susjedne zemlje, te Austriju, dijelove Francuske i Španjolske, kao i manja područja Njemačke i Norveške.

Velika ili narančasta opasnost je srednja od tri opasnosti. U njezinu opisu se kaže da je vrijeme opasno zbog moguće štete i ljudskih žrtava te da treba biti vrlo oprezan, redovito se informisati i biti svjestan rizika.

Temperature koje mogu biti opasne za stanovništvo nisu jednake u svim područjima, razlikuju se ovisno o klimatskim prilikama u kojima ljudi žive.

Ljekari preporučuju rashlađivanje tijela i uzimanje tekućine, izbjegavanje boravka na suncu između 10 i 17 sati, osobiti djeci, trudnicama, starijim osobama i srčanim bolesnicima te tuširanje, lagano odijevanje i slično.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije