17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Tokom ljeta 1.200 jahti prešlo državnu granicu u Tivtu

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Prema podacima Lučke kapetanije Kotor – ispostava Tivat, tokom tri ljetnja mjeseca ove godine, državnu granicu na moru na graničnom prelazu „Luka Tivat-Porto Montenegro“, prešlo je ukupno 1.200 plovila na kojima je bilo ukrcano ukupno 7.897 putnika i članova posade.

U odnosu na isti period lani, broj jahti koje su u Crnu Goru ušle preko luke Tivat, veći je 27 odsto, a isti je i procenat povećanja broja članova posade i putnika ukrcanih na tim brodovima, koji su u Tivtu prešli državnu granicu.

Najveći mjesečni broj ulazaka jahti zabilježen je u avgustu kada je direktno iz inostranstva, u Tivat uplovilo 457 brodova sa 2.521 putnikom i članom posade, što je 11, odnosno 21 odsto više nego u istom mjesecu 2014.

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Inače, u ove podatke nisu uračunate jahte koje su proceduru prelaska državne granice obavile na drugim prelazima u Zelenici, Baru ili Kotoru nakon čega su svraćale u Tivat, tako da je ukupan broj plovila za sport i rekraciju koji su ljetos boravili u akvatorijumu najmanjeg bokeljskog grada u suštini, drastično veći. Da Tivat sve brže postaje vodeći centar jahtinga na Crnogorskom primorju, pokazuje i podatak da je popunjenost ukupno 450 vezova koliko trenutno klijentima nudi marina Porto Montenegro, ljetos bila preko 90 odsto. Od ukupnog broja vezova u toj marini njih čak 128 su za superjahte, odnosno brodove duže od 24 metra, a Porto Montenegro je jedinstven na svijet i po mogućnosti da na vez prihvati i najveće giga-jagte, dužine čak 250 metara.

„Imajući u vidu povećan broj vezova koje smo dobili završetkom faze 2B širenja marine, popunjenost naših kapaciteta ovog je ljeta bila 15 odsto bolja nego u istom periou lani.“- kažu iz menadžmenta Porto Montenegra.

Izuzetno dobro su bile popunjene i dvije manje tivatske marine u Bonićima i na Obali Đuraševića, dok je stalan vez na gradskoj rivi i pristaništu Pine ljetos imalo sedam izletničkih plovila iz Tivta, Kotora, Budve i Herceg Novog. Pored najvećih ovdašnjih turističkih brodova poput „Le Coche d` Eau“, „Kneza Lipovca“, „Vesne V“ i „Vesne VII“, na Pine su ljetos redovno navraćali i ovdje putnike ukrcavali i brojni manji bokeljski turistički brodići koji vode putnike nan jednodnevne izlete po zalivu.

Iako je eksluzivni Porto Montenegro odmah pored Pina, na gradskoj rivi ipak su ljetos pristajale i duže ili kraće se zadržavale i razne motorne jahte, gliseri i jedrilice kakvih je za tri mjeseca bilo ukupno 42. Od toga je 10 brodova bilo pod zastavom SAD, 9 pod crnogorskom, 8 hrvatskom, 6 ruskom, 4 srpskom, 3 poljskom i 2 pod zastavom Italije.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije