TO Tivat – zadovoljni posjetom

Stara Račica foto TO Tivat
Stara Račica foto TO Tivat

U svim vidovima smještaja na Tivatskopj rivijeri trenutno boravi 18 odsto više gostiju nego u isto doba prošle godine – saopštila je juče Turistička organizacija Tivat.

U najmanjem bokeljskom gradu zvanična statistika bilježi boravak ukupno 1.386 turista, od čega su 1.213 stranci. Hoteli su ugostili 503 turista, u privatnom smještaju boravi 878, a u odmaralištima samo 5 posjetilaca.

Lokalna Turistička organizacija inicirala je da se poveća iznos boravišne takse koju gosti plaćaju prilikom boravka u Tivtu, sa aktuelnih 0,70 eura na 0,90 eura dnevno. O tome treba da se izjasne odbornici na predstojećoj sjednici SO Tivat 30.septembra.

„Povećanje iznosa boravišne takse sa 0,70 € na 0,90 € uvažilo bi sve pozitivne promjene koje je Tivat doživio od 2004. godine do danas i nadoknadilo bi lokalnoj Turističkoj organizaciji sredstva koja će joj biti umanjena u budžetu primjenom člana 8. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi.“- stoji u obrazloženju ove odluke.

Inače, izmjene Zakona zadržale su dosadašnje riješenje da se ukupna naplaćeni iznos na ime boravišne takse dijeli u srazmjeri 80:20 odsto između lokalne i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, u korist LTO na čijoj je teritoriji taksa naplaćena. Međutim, lokalne TO, sada će iz svog dijela imati obavezu da izdvajaju dodatna sredstva za „projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja“ i sredstva za „poboljšanje uslova boravka turista“, čime će im prihodi biti umanjeni za petinu, pa se pristupa povećanju osnovnog iznosa boravišne takse sa 70 na 90 centi dnevno.

1 komentar

  1. A koliko bi jos statistika bila bolja da su nadlezni imali sluha i omogucili odrzavanje motorijade…govorimo o sigurnih 700-800 posjetioca…Nazalost stvarnost je mnogo zalosnija…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.