16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat zadovoljna sezonom

Sa pressa TO Tivat
Sa pressa TO Tivat

Od početka godine do 1.septembra Tivat je prema zvaničnoj statistici, posjetilo ukupno 57.813 turista koji su ostvarili 599.483 noćenja. Turista je ove godine bilo  8,67 posto više nego lani, dok je broj noćenja porastao za 7,2 postao – čulo se danas na konferenciji za novinate Turističke organizacije Tivat.

Predsjednica Skupštine TOT-a, gradonačelnica Tivat dr Snežana Matijević i novoimenovana v.d. direktorica Turističke organizacije Gabrijela Glavočić (DPS), kazale su da je tokom tri ljetnja mjeseca u Tivtu boravilo 45.888 turista, 11, 8 odsto više nego u istom periodu lani, a ostvareno je 502.520 noćenja, što je 6 odsto bolji rezultat nego tokom ljeta 2015. Tivat najviše posjećuju turisti iz Srbije, potom Rusije, BiH, Velike Britanije, Mađarske i Njemačke.

„Možemo konstatovati da smo imali veoma uspješnu glavnu ljetnju turističku sezonu u kojoj su se sve nadležne službe i organi, zajedno sa turističkim poslanicima, trudili da grad funkcioniše bez većih problema i da naši gosti iz Tivta ponesu najbolje utiske“- kazala je gradonačelnica Matijević pohvalivši rad Koordinacionog tijala za pripremu i praćenje sezone koje je ove godine ponovno uvedeno u punom kapacitetu, kao i TOT-a, Centra za kulturu, Vodovoda, Komunalnog, Službe zaštite i Komunalne policije. Istakla je da je grad ovog ljeta dobio i nove smještajne kapacitete – mali hotel „Hellada“, ultraluksuzni butik hotel „La Roche“ i rekonstruisani i na nivo 4 zvjezdice podignut veliki hotel „Palma“.

Gradonačelnica kaže da Opština ima odličnu saradnju sa velikim stranim investotorima – kompanijama Porto Montenegro i Luštica Bay, ali da za naredno ljeto treba riješavati probleme koji su iskrsli tokom ove sezone – smanjivanje javnosti dostupnih plaža u korist zatvorenih hotelskih kupališta, saobraćajne gužve, divljanje motociklista po gradu, nedostatak parking prostora i gradsku plažu koja nije prilagođena za invalide. Matijević je istakla da će Tivat ove godine prvi put prirediti doček Nove godine na otvorenom uz bogat muzičko-zabavni program na gradskoj rivi Pine, kao i veliki vatromet u saradnji sa Porto Montenegrom.

TO Tivat - Gabrijela Glavočić
TO Tivat – Gabrijela Glavočić

„Na ovo mjesto sam došla kao diplomirani pomorski inženjer i magistrant na Ekonomskom fakultetu u Podgorici. Iza sebe  imam skoro desetogodišnje iskustvo kroz razne administrativne i komercijalne poslove, poslovanje u oblasti jahting industrije i poslovanja u turizmu, gdje sam imala prilike da se  i kroz direktne poslove sa klijentima, takođe bavim i treninzima i obukom za osposobljavanje rada na recepcijama našeg najvećeg investitora u gradu, Porto Montenegra.“- predstavila je sebe „sedmoj sili“ nova direktorica TOT-a Gabrijela Glavočić.

Iako je u TOT prvi put ušla prije nepunu sedmicu, Glavočić je novinarima detaljno obrazložila izvještaj o radu te organizacije od početka godine, i brojne aktivnosti koje je obavila ekipa predvođena bivšom direktoricom, Bernardom Moškov (SDP). Glavočić je prezentirala i rezulate tradicionalne ankete turista koju su radnici TOT-a sproveli u tokom jula i avgusta, a koja je rezultirala dobijanjem ukupne proječne ocjene 4,25 za cjelokupnu turističku ponudu najmanjeg bokeljskog grada.  Ta ocjena je istovjetna onoj iz 2013 koja je do sada bila rekordno visoka kada su u pitanju dobri utisci posjetilaca.

Najbolje ocjene dobili su ljepota prirode i okruđenja (4,60), sigurnost (4,53) ukupan boravak (4,44) i ljubaznost osoblja u smještajnom objektu (4.40). Najslabije su rangirani kvailet lokalnog prevoza (3,93) i saobraćaj sa ostalim mjestima (3,95).

NOVI PROPAGANDNI IDENTITET I OSVJEŽAVANJE MANIFESTACIJA

Glavočić je najvila da će sa kolegama iz drugih lokalnih TO uskoro početi da radi na osmišljavanju „jedinstvenog i prepoznatljivog identiteta u propagandnom smislu“, a radiće se i na „uobličavanju nekih već postojećih manifestacija u okvirima nekih novih ideja, ponuda i inovacija u globalu.“ Objasnila je da TOT ovog ljeta nije naplaćivala boravišnu taksu za nautičke turiste jer Porto Montenegro nije na vrijeme obezbjedio obećani poslovni prostor za činovnika TOT-a na graničnom prelazu u marini. Dodala je da će se to pitanje riješavati „što je prije moguće“ u saradnji sa Opštinom i rukovodstvom tivatske marine.

 

Izvor:S. L.

Najčitanije