18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Kotor – Verige, privatni interes stavili ispred interesa Opštine i TO Kotora

Svjetionik na Turskom rtu u Verigama- Foto Panoramio.com
Svjetionik na Turskom rtu u Verigama- Foto Panoramio.com

Nakon nakon našeg jučerašnjeg teksta Vidikovac na Turskom rtu tjesnaca Verige dobio zakupca iz HN, od Turističke organizacije Kotora dobili smo zvanično saopštenje u kome se između ostalog ističe da su dopisom od 7.jula, od Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT), zahtjevali vraćanje lokacije Verige u Planom definisanu namjenu – turistički punkt, i ukazali na neprihvatljivu promjenu plana.

„Intervencijom Komunalne policije Opštine Kotor, koja je dana 3.07.2015.godine na lokalitetu Verige izvšila kontrolu započetih radova na Izgradnji objekta na lokaciji koja je predviđena Planom kao Info-turistički punkt za potrebe Turističke organizacije Opštine Kotor, utvrđeno je da se izvode radovi za koje su izdati UT uslovt od JP za upravljanjem morskim dobrom, br. 0207- 1628/4 od 2S.05.2015.godlne, dok je nedostajala neophodna prateća dokumentacija

Iznenađeni činjenicom da je na ovakav način došlo do izmjene Plana, a da o izmjenama nikada niko nije obavjestlo TO Kotor, na čiju inicijativu je i ucrtan infoturistički punkt sa namjenom pružanja informacija i usluga od interesa za opštinu Kotor i državu Crnu Goru, prinuđeni smo bili obratiti se MORT-u.

Na osnovu navedenog Plana TO Kotor je u svom budžetu i planu javnih nabavki za 2015.godinu opredijelila sredstva za realizaciju ove investicije, a ja kao direktor sam u više medija i dao najavu izgradnje ovog turističkog Info punkta“ – kazao je direktor TO Kotor Mirza Krcić.

Mirza Krcić
Mirza Krcić – Direktor TO Kotor

U dopisu proslijeđenom MORT-u, 7.jula, koji je dostavljen našoj redakciji između ostalog se kaže.

„Još više čudi činjenica da je Plan – izmjene i dopune, na osnovu kojih ste izbrisali objekat koji je od opšteg interesa, objavljen na sajtu Ministarstva dva dana nakon potpisanog ugovora i izdatih UT uslova od strane JP za upravljanje Morskim dobrom, a 15 dana nakon objavljivanja Javnog poziva za zakup zemljišta, a navedeni poziv je mogao biti upućen jedino nama jer je u tom momentu važio plan u kom je predviđen objekat od 4 m2 za potrebe TO Kotor sa namjenom Info – turističkog punkta.

Ulazeći dublje u ovu problematiku došli smo i do dopisa koje Vam je Sekretarijat za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje Opštine Kotor uputio dana 16.04.2015.godine, a koji govori u prilogu ovog dopisa i našeg zahtjeva.[quote_box_right]Obzirom da je javni turistički interes, koji je TO Kotor u obavezi da štiti, ugrožen, koristiti ćemo sva institucionalna prava da taj interes i zaštitimo[/quote_box_right]

“Sekretarijat za urbanizam opštine Kotor U vezi predviđenih izmjena broja objekata i lokacija objekata privremenog karaktera u obuhvatu Morskog dobra, a na području Opštine Kotor ima primjedbu na lokaciju broj 1.1, na Verigama, jer su sadržaji predviđeni ovim izmjenama plana višestruko premašili prethodnim planom predviđen objekat, odnosno umjesto objekta od 4m2 predviđa objekat od 380m2 sa krovnom terasom.

Stoga, predlažemo da se na toj lokaciji predvidi objekat maksimalnih dimenzija 3x4m, odnosno cca 12m2. Takav objekat bi bio dovoljan da se u njemu organizuje info pulta za turiste, prostor za izlaganje suvenira, rashladne vitrine za sokove, a teleskopi za posmatranje mogu da se smjeste na otvorenom prostoru”

TO Kotor
TO Kotor

U tom smislu Izražavamo i čuđenje da ste privatni interes stavili ispred interesa Opštine Kotor i Turističke organizacije Opštine Kotor, jer je upravo na inicijativu TO Kotor došlo do ucrtavanja ovog objekta još 2013. godine.

Shodno naprijed navedenom, a kako su prema našim informacijama na izmjene i dopune plana u toku, zahtjevamo da u plan privremenih objekata za područje Morskog dobra vratite ranije ucrtani objekat za potrebe TO Kotor (info-turistički punkt), ali ovog puta od 12, m2,obzirom da je iscrtavanjem našeg objekta ucrtan novi sa kvadraturom u osnovi od 190 m2 sa ucrtanim sadržajima. Takođe insistiramo, ako se odlučite da na navedenoj lokaciji sem info turističkog punkta za potrebe TO Kotor zadržite/predvidite i ugostiteljski objekat, da istom ne odredite namjenu info punkta, i da kvadraturu prilagodite ambijentu i korisnoj površini, obzirom da je već godinama ustaljeno zaustavljanje turističkih autobusa na predmetnoj lokaciji.

Obzirom da je javni turistički interes, koji je TO Kotor u obavezi da štiti, ugrožen, koristiti ćemo sva institucionalna prava da taj interes i zaštitimo.

Takođe, ukoliko ne prihvatite naš zahtjev i sugestije, ovaj zahtjev smatrajte zahtiijevaćemo učešće u postupku shodno odredbama flana 130. Zakona o opštem upravnom pcstupku, shodno kom ste dužni da prekinete postupak za donošene/izdavanje dozvole za navedeni objekat na lokaciji 1.1 Verige, sve do konačnog rješenja po ovom zahtjevu.“ – kaže se u dopisu TO Kotor koji je dostavljen Ministarstvu održivog razvoja i turizma, ministru Gvozdenoviću, predsjedniku opštine Kotor, predsjedniku SO Kotor, JP „Morsko dobro“ od 7.jula.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije