18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Herceg-Novi – septembar u znaku festivala

TO HN press
TO HN press

Herceg-Novi će i u septembru biti u znaku festivala, najavila je na današnjoj konferenciji za novinare direktorka gradske Turističke organizacije Bojana Blagojević.

Sutra u 20 sati u galeriji „Josip Bepo Benković“ počinje Hercegnovski strip festival, a u 21 sat Džez festival, koncertom Big benda RTS-a na Kanli kuli. Fešta na skalama, novi gastronomski ulični festival, održaće se 12. i 13. septembra. Uslijediće i Svjetsko tenisko prvenstvo za novinare, od 19. do 26. septembra.

Ovog mjeseca vrijedi biti u Herceg Novom, istakao je direktor Hercegnovskog strip festivala Nikola Ćurčin. Tokom šest dana festivala stripadžije i fanove devete umjetnosti očekuju učesnici iz Italije, Hrvatske i Srbije, brojne izložbe i radionice na nekoliko lokacija u Starom gradu i na Škveru. Kao i prethodnih godina, pokrovitelj festivala je Opština Herceg Novi, a ove godine podrška su i Ambasada Italije, lokalna Turistička organizacija i brojni manji lokali, saopštio je Ćurčin.

Gosti festivala biće: Fabio Celoni – veliki majstor Bonelija i Diznija, Paolo Motura – legenda Diznija i autor jednog skorog kolor “Dilan Doga”, Stevan Subić – autor “Adam Vajlda”, talentovana srpska stripska zvijezda u usponu, Aleksa Gajić – majstor stripa sa ovih prostora koji će predstaviti novi animirani projekat i dosadašnji opus, Renato Vladimir Renki – prijatelj festivala, strip entuzijast koji donosi jednu vanserijsku izložbu, kao i Zoran Đukanović koji stiže iz Amsterdama sa ekskluzivom za Herceg Novi – predavanjem i izložbom posvećenom „Lensu“, najnovijem izdanju Makonda. Svoj dolazak potvrdio je i Lazar Sredanović, stripska legenda sa naših prostora, autor “Dikana”, jednog od najomiljenijih stripova bivše Jugoslavije čija radnja je smještena i u Herceg Novom. Kao i do sada, u Herceg Novi dolazi guru srpskog stripa Vlada Vesović i zagrebački majstori Tihomir Tikulin Tico i Mirna Martinović, koje, kako kaže Subotić, već ubrajaju u organizatore festivala. Tikulin donosi dvije izložbe, od kojih je jedna omaž Ivici Bednjanecu.

JazzFe2015
JazzFe2015

Koncert Big Benda RTS-a na Kanli kuli biće „događaj sezone za ljubitelje džez muzike“, ocijenio je jedan od organizatora trećeg Džez festivala Jovica Rašović. Publika će uživati u kompozicijama nastalim tokom više od šest decenija uspješne karijere ovog velikog džez orkestra, čiji nastupi su hvaljeni širom svijeta, sa kojim su nastupala najveća imena džez muzike i koji je iznjedrio plejadu solista koji su danas poznati i priznati.

U Dvoranu Park, 5. septembra od 21 sat, Tamara Obrovac i Transhistria ensemble na festival donose klub-džez zvuke. Tamara Obrovac sa svojim međunarodnim ansamblom vješto i prirodno spaja savremeni džez izraz sa elementima mediteranske muzike. Njihovi nastupi poznati su po spontanosti, inventivnim improvizacijama, slobodi, humoru i dobroj komunikaciji sa publikom.

Pokrovitelji festivala Opština Herceg Novi, Turistička organizacija Herceg Novi i Javna ustavnova kulture Herceg fest, kao i brojni sponzori, omogućili su da ovi sadržaji budu besplatni.

Fešta na skalama
Fešta na skalama

Iz nevladine organizacije „Ruke“ pozvaju sve da dođu na prvu Feštu na skalama, 12. i 13. septembra na stepeništu 28. Oktobra (skaline od Trga Nikole Đurkovića do Ulice Save Kovačevića).

„Fešta na skalama je osmišljena kao ulični festival koji u duhu zajednice spaja kulinarstvo i kreativnost. Nadamo se da ćemo na taj način uljepšati grad i poboljšati ponudu sa nekim novim ukusima i bojama“, kazala je Maja Erenji Hare Braun, objasnivši da su smokve i sir tema „jer je po njima ovo područje poznato i dobro idu jedno uz drugo“. Kako je dodala, manifestacija je inspirisana Malom feštom od naranče koja je u februaru ove godine na hercegnovske ulice donijela dobru atmosferu i bila odličan povod za druženje.

Gosti će na Fešti moći da degustiraju smokve i proizvode od smokava, kao i domaće sireve iz Herceg Novog. Lokalni umjetnici će izlagati rukotvorine, a sve praćeno muzikom klape „Kastel Nuovo“ i nove grupe „Noge u more“. Kreativne radionice za djecu i odrasle održaće se drugog dana festivala. Kako navode organizatori, interesovanje javnosti je veliko i nadaju se „da će skale biti kratke“ za sve one koji žele da dođu.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije