10 C
Kotor

Slušaj online radio

TO H. Novi – Flajeri za turiste na graničnim prelazima

Prvog jula informativni turistički biroi, duž hercegnovske rivijere u Zelenici, Kumboru, Đenovićima, Baošićima i Bijeloj biće otvoreni, obećala je na današnjoj konferenciji za medije v.d. direktorica hercegnovske TO, Bojana Blagojević.

“Uz neke tehničke poslove koje treba da još obavimo, danas nam stižu novi čitači pasoša, poput onih na aerodromima i graničnim prelazima.Time će biti kompletno modernizovana prijava boravka” – kazala je Blagojević.

Svjesni je da su stanodavci zbog novog načina elektronske prijave i naplate boravišme takse, koji je usklađen sa Zakonom o strancima, nedovoljno informisani, najviše se govorilo o načinu evidetiranja i načinu naplate boravišne takse

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma precizno navode da turističke agencije nijesu ovlašćenje da naplaćuju boravišnu taksu, jer one ne pružaju usluge smještaja.

„Naplatu obavlja davalac smještaja u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi, jer je cilj povećanje broja registrovanih stanodavaca koji će uredno obavljati prijavljivanje gostiju, a nikako da ih stanodavci šalju da se sami prijavljuju”, kazala je Blagojević.

TO - Herceg Novi
TO – Herceg Novi

Stanodavac kada prijavljuje turiste mora da donese na turističko informativni punkt – dokument sa kojim je gost ušao u zemlju, vlasnički list nepokretnosti zbog njegovog matičnog broja i adrese stanovanja. Ukoliko stanodavac ne posjeduje list nepokretnosti može da donese rješenje iz poreske ili ovjereni kupoprodajni ugovor ukoliko nekretnina nije uknjižena, objasnila je Bojana Blagojević.

Zbog velikih gužvi prilikom prijavljivanja boravka gostiju koje su najveće na info punktu u Igalu, u obje smjene radiće po dva operatera, a u saradnji sa MUP-om dizajniraju se flajeri koji će biti distribuirani na graničnim prelazima Konfin, Debeli brijeg i Sitnica.

Ukoliko stranac u našu zemlju ulazi sa pasošem u kontinuitetu može da ostane 90 dana. Prije isteka 90-og dana dužan je da napusti Crnu Goru i ne može da se varti u narednih 90 dana. Stranac koji ima nekretninu u našoj zemlji, još uvijek je obavezan da se prijavljuje kao i ostali stranci u Crnoj Gori. Kada stranac na ličnu kartu uđe u Crnu Goru ima pravo da ostane mjesec dana, ukoliko želi da produži, svoj boravak, mora napustiti državu i ponovo ući u Crnu Goru, obrazložio je inspektor za strance u CB Herceg Novi, Radomir Vučinić.

“Policiju interesuje isključivo gdje se nalazi stranac koji je ušao u Crnu Goru – ko ga je i gdje prijavio i gdje je odsjeo, nas ne interesuje ko je uzeo novac i slično, to je već posao za Turističku organizaciju”, kazao je Vučinić.

Boravišna taksa od 15. juna do 15. septembra iznosi 0,70 eura po danu, djeca do 12 godina su oslobođeni plaćanja takse a od 12-18 godina plaćaju 50%, čulo se danas na konferenciji za medije TO Herceg – Novi.

Najčitanije