14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu otvorena reprezentativna izložba kineskog umjetnika

Sa izložbe

„Sve nijanse plave boje Mediterana“ naziv je izložbe slika poznatog kineskog umjetnika Zhang Runshia koja je sinoć otvorena u galeriji „Gayo“ u nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu.

Postavku čini desetak ulja na platnu velikog formata sa za umjetnika koji dolazi iz Kine, neuobičajenim mediteranskimm motivima i koloritom, a što je produkt Runshievog boravka i rada u Crnoj Gori u organizaciji galerije „Gayo“.

“Zhang Runshi je dobio veliku inspiraciju prirodnom ljepotom Crne Gore, plavim morem, plavim nebom i savršenim prirodnim uslovima. Možemo reći da mu je Crna Gora dala snagu i postala izvor stvaralaštva. To se može osjetiti kroz boje koje je koristio u svojim slikama.”- kazao je, zvanično otvarajuči izložbu, kineski ambasador u Crtnoj Gori Cui Zhu Wei. Ističući da dvije zemlje gaje prijateljske odnose koji su posljednjih godina posebno unapređeni u domenu ekonomije, ambasador Zhu Wei je najavio i intenziviranje saradnje Crnne Gore i Kine u domenu kulture, pa će tako narednog mjeseca delegacija crnogorsjih umjetnika posjetiti Kinu, a u Crnoj Gori će biti otvorena izložba posvećena tradicionalnoj kineskoj ruralnoj arhitekturi.

Ističući da je riječ o “autoru upečatljivog senzibiliteta”, ministar kulture Crne Gore mr Janko Ljumović naglasio je da je crnogorska stručna javnost već imala nekoliko prilika da se upozna sa opusom Zhang Runshia.

“Njegovi radovi dostojno reprezentuju sve vrijednosti i slikarske parametre post-impresionizma. Estetski i likovni vokabular umjetnika energično i samosvojno reflektuje raznorodne elemente svjetlosne i kolorističke posebnosti ovog podneblja. Autorov neposredan i upečatljiv doživljaj crnogorskog ambijenta, podsjeća nas na univerzalne vrijednosti – zajedničke kako za kineski, tako i za crnogorski kulturni i sociološki kontekst”- kazao je, pored ostaloga Ljumović.

Otvaranju izložbe Zhang Runshia u Porto Montenegru prisustvovala je i tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević, a program je upotpunjen  nastupom dua flauta- violina Bruna Matijević i Nevila Klakor.

Najčitanije