15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu obilježen dan podmorničara bivše Jugoslavije

Podmornice
Podmornice

Danom otvorenih vrata u Zborci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i otvaranjem izložbe karikatura na temu podmorničarstva autora Nikola Otaša iz Beograda, u Tivtu je danas obilježen nezvanični dan jugoslovcenskog podmorničarstva.

Naime, 8.aprila 1928 godine u Boku i Tivat gdje su svečano dočekane, uplovile su prve dvoje novosagrađene jugoslovenske podmornice, „Hrabri“ i „Nebojša“.

Radoznali posjetioci u podmornici
Radoznali posjetioci u podmornici

U spomen na 88-mu godišnjicu ustanovljenja jugoslovenskog podmorničarstva, Zbirka pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru otvorila je svoja vrata besplatno za sve posjetioce koji su pohrlili da obiđu veliku dizel električnu podmornicu P-821 „Heroj“ i malu, tzv. džepnu podmornicu P-912 „Una“, a koje su najatraktivniji dio ovdašnje muzejske postavke. Među brojnim radoznalcima koji su sa zanimanjem razgledali podmornice, bili su i brojni ruski turisti, a organizovano su došli i učenici obližnje međunarodne škole „Knightsbridbe International School Montenegro“.

Dio karikatura Nikole Otasa
Dio karikatura Nikole Otasa

Njima su domaćini bili članovi Udruženja „Podmorničar“ iz Tivta na čelu sa predsjednikom, kapetanom bojnog broda u penziji Rajkom Bulatovićem. Oni su posjetioce provodili kroz unutrašnjost „Heroja“ i pričali im svoje interesantne dogodovštine ispod površine Jadrana, iz vremena kada je ta podmornica služila u nekadašnjoj JRM. Povodom Dana podmorničarstva Jugoslavije, u Tivat su juče doputovale i delegacije udruženja bivših jugoslovenskih podmorničara iz Pule, Ljuljane i Beograda, a za danas je planirano veliko  druženje nekadašnjih kolega – podmorničara iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Izvor:S. L.

Najčitanije