14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivtu na teret postrojenje za sušenje kanalizacionog mulja ?

Polaganje kamena temeljca na PPOV
Postrojenje PPOV

Opština Tivat nastaviće da se zadužuje zbog izgradnje kanalizacione infrastrukture na južnom dijelu te opštine, a dug lokalne uprave po tom osnovu će u narednih nekoliko godina biti više nego dupliran – proizilazi iz „Informacije o realizaciji projekata iz sredstava KfW, EBDR i EIB banaka za izgradnju infrastrukture za otpadne vode i vodosnabdijevanje u crnogorskim opštinama, prijestonici Cetinje i glavnom gradu Podgorici”, a koju je nedavno usvojila Vlada.

Izgradnja kanalizacionog sistema Tivta uz kreditnu podršku Njemačke banke za obnovu i razvoj (KfW), počela je u januaru 2007 i do sada je u to kroz tri faze radova, uloženo oko 30 miliona eura od čega najveći dio otpada na dugoročne kredite koje će vraćati građani Tivta. Ostatak ukupne sume čine sopstvena sredstva Opštine Tivat, donacije KfW-a i učešće Vlade Crne Gore iz državnog budžeta.

Tivtu je u toku četvrta faza radova koja podrazumijeva gradnju zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) kapaciteta 75 hiljada “ekvivalent-stanovnika”, za taj grad i Kotor. Postrojenje ukupne vrijednosti 10,25 miliona eura gradi se na tivatskoj teritoriji, u mjestu Klačina u Krtolima, a prema ranijim najavama, trebalo bi da bude završeno do početka ljeta naredne godine. Izgradnja koju obavlja njemačka firma WTE iz Esena, finansira se kreditom KfW banke koga će u omjeru 52:48 posto vraćati opštine Tivat, odnosno Kotor.

U Vladinoj informaciji stoji da je kod KfW-a obezdijeđen kredit od 6 miliona eura za Opštinu Tivat koja će time podmiriti svoj dio obaveza za PPOV, dok se ne pominje kako će to učiniti Kotorani. Navodi se i da „dosadašnje kreditno zaduženje“ Tivta po osnovu izgradnje kanalizacije iznosi 6 miliona eura, ali da će ta Opština biti u prilici da uzme i nove kredite od KfW-a iz linije od 20 miliona eura preliminarno obezbijeđene za Ulcinj, gdje svi planirani projekti još nisu spremni za realizaciju. Stoga Vlada namjerava da najveći dio tih sredstva preusmjeri na već spremne projekte u drugim gradovima, od čega će 3 miliona biti utrošeno za izgradnju postrojenja za solarno sušenje kanalizacionog mulja – nusporodukta rada novog PPOV za Tivat i Kotor. Iako će PPOV koristiti oba grada, Vlada u svojoj informaciji kao izvor finansiranja postrojenja za sušenje mulja, navodi samo da je „potrebno kreditno zaduženje Opštine Tivat“.

Vlada smatra da je dodatno, „potrebno i kreditno zaduženje Opštine Tivat“ od još 3,5 miliona eura za realizaciju „projekat na Luštici“. Taj projekat, stoji u materijalu, podrazumijevaja „izgradnju sekundarne kanalizacione mreže na Luštici i izgadnju III faze tranzitnog cjevovoda za povezivanje Luštice na Regionalni vodovodni sistem (snabdijevanje Luštica Developmenta) što je ugovorom obaveza Vlade Crne Gore”. Inače, dobar dio tivatskih naselja koji gravitiraju centru grada još uvijek nema izgrađenu tercijarnu kanalizacionu mrežu, a neka poput Donje Lastve i Lepetana, čak ni primarnu.

Iako to žitelji tih djelova Tivta traže već godinama, opštinski čelnici do sada nisu krenuli u gradnju kanalizacije na tim područjima, ali će, po svemu sudeći, morati da pod pritiskom Podgorice, to prvo učine na tivatskom dijelu Luštice, kreditno zadužujući Oopštinu za ono što su bile ugovorom sa “Orascomom” iz 2009-te, infrastrukturne obaveze države prema investitoru konji tamo gradi turistički kompleks Luštica Bay.

Najčitanije