16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani unapređuju saradnju sa jednim od najrazvijenih distrikta Kine

Matijevic i Lei danas u Tivtu
Matijevic i Lei danas u Tivtu

Potencijal za razvoj svih oblika saradnje izmešu Tivta i distrikta Jiading u Kini je izuzetno velik i konkretni projekti uslijediće vrlo brzo – kostatovano je juče na sastanku gradonačelnice Tivta prof.dr. Snežane Matijević i političke delegacije tog distrikta – jednog od najrazvijenijih u Kini. Kinesku delegeciju koja boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Tivtu predvodi Ma Čun Lei, sekretar Komunističke partije Kine za Jiading. Gosti iz tog distrikta, drugog po bogatstvu u Šangaju, osim razgovora sa čelnicima Tivta obišli su ovdašnje turističke atrakcije i upoznali se sa razvojem velikih stranih investicionih projekata, Porto Montenegro i Luštica Bay.

Podjećajući da su Tivat i Jiading lani potpisali poseban Memorandum o saradnji, Lei je kazao da je u susretu sa Matijevićkom sumirano ono što je urađeno u proteklih godinu dana i definisani novi pravci saradnje u ekonomiji, kulturi, obrazovanju, turizmu i zdravstu.

„Već smo počeli sa programima razmjene učenika i studenata između naših i vaših škola i fakulteta, a uskoro očekujemo i početak konkretnih prjekata i u drugim oblastima.“- kazao je Lei koji je pozvao Matijevićku da posjeti Šangaj.

Tivatska gradonačelnica podvukla je da postoji ogroman prostor za saradju sa Kinezima koji su najavili i donaciju Opštini Tivat u vidu nekog od namjdernijih medicinskih aparata za dijagnostiku, ili električnog automobila po čijoj je proizvodnji Jiading poznat. Taj distrikt inače, u Kini važi za vodeći kada je u pitanju visoka tehnologija, informatička, elektro i industrija medicinske opreme, a tamo rade i najveće fabrike „Volkswagen“ i „Volvo“ automobila u Kini.

Matijevic i Lei danas u Tivtu
Matijevic i Lei danas u Tivtu

„Mislim da od daljeg razvijanja prijateljskih odnosa i svestrane privredne saradnje sa tako jakim i naprednim regionom, naš grad može imati samo koristi.“- istakla je Matijević. Njen savjetnik za međunarodnu saradnju i ekonomske odnose mr Petar Vujović istakao je da će dva tivatska srednjoškolca u avgustru učestvovati na međunarodnom kampu mladih u Šangaju koji okuplja učenike iz devet država sa kojima Jiading ima pobratimske odnose.

„Dogovoreno je intenziviranje ekonomske saradnje i uvezivanje naših privrednika, pa očekujemo dolazak jedne veće privredne delegacije Šangaja u Tivat i Crnu Goru. Oni su posebno izrazili želju za saradnjom u oblasti visokih tehnologija, pa postoji mogućnost da možda i jedan od najvećih kineskih elektronskih i informatičkih giganata, kompania „Huawei“ otvori svoje predstavništvo u Tivtu.“- istakao je Vujović dodajući da je Kina i ogromno emitivno turističko tržište pa treba što prije raditi na liberalizaciji viznog režima sa tom zemljom i poboljšanju avioveza, jer Kinezi vole da putuju u Evropu i da u jednom navratu vide više destinacija, prosječno pritom trošeći čak 3 hiljade dolara po turisti.

„Pozvali smo najznačajnije predstavnike kinsekih turističkih agencija iz Jiadinga da dođu u studijku posjetu Tivtu i upoznaju se sa svime što nudi ovaj region.“- kazao je Vujović dodajući da u septembru i okrobru kreće program razmjene studenata, pa će 6 studenata i 2 profesora sa Univerziteta u Jiadingu boraviti dvije nedjelje u Tivtu, a onda slijedi uzvratna posjeta Tivćana Šangaju.

Izvor:S. L.
Prethodni članak
Sledeći članak

Najčitanije