Tivćani proslavili dan Opštine, gradonačelnik zadovljan postignutim

Tivat je u proteklih nekoliko godina imao intenzivan razvoj i postao međunarodno prepoznatljiva turistička destinacija privlačna za ulaganja renomiranih svjetskih kompanija – poručeno je sa svečane sjednice SO Tivat koja je održana povodom 21.novembra, Dana Opštine. Obilježavanju 70-te godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, pruisustvovale su brojne zvanice iz političkog i privrednog života Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, kao i delegacije brojnih crnogorskih i gradova pobratima Tivta iz inostranstva.

„Projekti poput Porto Montenegra, Luštice Bay i sličnih ne realizuju se slučajno u Tivtu. Ljepota Boke jeste privlačna za svakoga, ali ozbiljni investitori traže i ozbiljan poslovni i svaki drugi ambijent. Mislim da se u Tivtu dosta toga poklopilo i da su kocke posložene na pravi način. Svjedoci smo da na lokacijama Porto Montenegra i Luštica Bay-a niču moderna zdanja i infrastruktura na čemu im mogu pozavidjeti i najeletnije turističke destinacije.“- ocijenio je, obraćajući se učlsnicima svečlane sjednice lokalnog parlamenta, gradonačelnik Ivan Novosel. Sumirajući urađeno u proteklih godinu dana, on je izdvojio rekonstrukciju i urešenje gradske rive Pine vrijednu 2,3 miliona eura, privođenje kraju radova na trećoj fazi gradskog kanalizacionog sistema, početak gradnje nove autobuske stanice, tržnog centra i hotela na Župi ukupne vrijendosti 5,5 miliona eura i početak gradnje postrojenja za preradu otpadnih voda vrijednog 10,5 miliona.

„Naravno da ne gajimo iluziju da je sve urađeno idealno, ali mislimo da je rađeno dobro i da može još bolje jer sve što činimo je u cilju stvaranja uslova za bolji život građana i bolje sutra, posebno mlade generacje.“- naglasio je Novosel.

Proslava Dana opštine Tivat
Proslava Dana opštine Tivat

On je uručio najveća priznanja Tivta – Novembarsku nagradu ovogodiđnjim dobitnicima – Crnogorskom boćarskom savezu i predsjednici Udruženja žena Tivta Blaženki Vučurović, kao i nagradu grada Tivta koja je pripala Muzičkoj školi. Na svečanoj sjednici SO, potpisana je i povelja o bratimljenju Tivta sa opštinom Ub u Srbiji.

„Ovim činom krunišemo jedno divno prijateljstvo i iz ovog dokumenta o bratimljenju očekujemo da sportskom, kulturnom i na svakom drugom planu, razvijamo našu saradnju i pokažemo da možemo bolje, možemo više i da zajedno prije svega, možemo napraviti puno na korist građana naših dviju opština.“- kazao je gradonačelnik Uba Darko Glišić koji je Tivćanima predao i posebnu zahvalnicu za veliku pomoć koju je Tivat pružio tom gradu u Srbiji tokom nedavnih velikih poplava.

Maratonac Belan i gradonačelnik Tivta
Maratonac dr. Ivo Belan sa gradonačelnikom Tivta

Proslavu dana Opštine Tivat obilježilo je i polaganje vijenaca na spomenik Palim borcima, te tradicionalni defile mažoretki, Gradske muzike i pripadnika Bokeljske mornarice gradskim ulicama. Gradonačelnik Novosel na rivi Pine je izvršio smotru počasnog odreda Bokeljske mornarice, nakon čega su pripadnici te preko 12 vjekova stare organizacije u tradicionalnim odorama, odigrali bokeljsko kolo. Na kraju ceremonijala, što se smatra posebnom čašću za goste, u kolu su zajedno sa tivatskim čelnicima i zastavama Crne Gore i Bokeljske mornarice, ušli i predstavnici pobratimskih gradova, italijanski ambasador Vićenzo Del Monako i italijanski kontradmiral Andrea Gueljo koji u Tivtu boravi u višednevnoj posjeti Crne Gore zajedno sa nosačem aviona „Cavour“.

Na Pinama je potom svečano dočekan poznati zagrebački ljekar dr porijeklom iz Tivta dr Ivo Belan koji je i ove godine u čast praznika svog rodnog grada, istrčao maraton od Debelog brijega, granice sa Hrvatskom do Tivta.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.