Tivćani proslavili dan Opštine, gradonačelnik zadovljan postignutim

Tivat je u proteklih nekoliko godina imao intenzivan razvoj i postao međunarodno prepoznatljiva turistička destinacija privlačna za ulaganja renomiranih svjetskih kompanija – poručeno je sa svečane sjednice SO Tivat koja je održana povodom 21.novembra, Dana Opštine. Obilježavanju 70-te godišnjice oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu, pruisustvovale su brojne zvanice iz političkog i privrednog života Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, kao i delegacije brojnih crnogorskih i gradova pobratima Tivta iz inostranstva.

„Projekti poput Porto Montenegra, Luštice Bay i sličnih ne realizuju se slučajno u Tivtu. Ljepota Boke jeste privlačna za svakoga, ali ozbiljni investitori traže i ozbiljan poslovni i svaki drugi ambijent. Mislim da se u Tivtu dosta toga poklopilo i da su kocke posložene na pravi način. Svjedoci smo da na lokacijama Porto Montenegra i Luštica Bay-a niču moderna zdanja i infrastruktura na čemu im mogu pozavidjeti i najeletnije turističke destinacije.“- ocijenio je, obraćajući se učlsnicima svečlane sjednice lokalnog parlamenta, gradonačelnik Ivan Novosel. Sumirajući urađeno u proteklih godinu dana, on je izdvojio rekonstrukciju i urešenje gradske rive Pine vrijednu 2,3 miliona eura, privođenje kraju radova na trećoj fazi gradskog kanalizacionog sistema, početak gradnje nove autobuske stanice, tržnog centra i hotela na Župi ukupne vrijendosti 5,5 miliona eura i početak gradnje postrojenja za preradu otpadnih voda vrijednog 10,5 miliona.

„Naravno da ne gajimo iluziju da je sve urađeno idealno, ali mislimo da je rađeno dobro i da može još bolje jer sve što činimo je u cilju stvaranja uslova za bolji život građana i bolje sutra, posebno mlade generacje.“- naglasio je Novosel.

Proslava Dana opštine Tivat
Proslava Dana opštine Tivat

On je uručio najveća priznanja Tivta – Novembarsku nagradu ovogodiđnjim dobitnicima – Crnogorskom boćarskom savezu i predsjednici Udruženja žena Tivta Blaženki Vučurović, kao i nagradu grada Tivta koja je pripala Muzičkoj školi. Na svečanoj sjednici SO, potpisana je i povelja o bratimljenju Tivta sa opštinom Ub u Srbiji.

„Ovim činom krunišemo jedno divno prijateljstvo i iz ovog dokumenta o bratimljenju očekujemo da sportskom, kulturnom i na svakom drugom planu, razvijamo našu saradnju i pokažemo da možemo bolje, možemo više i da zajedno prije svega, možemo napraviti puno na korist građana naših dviju opština.“- kazao je gradonačelnik Uba Darko Glišić koji je Tivćanima predao i posebnu zahvalnicu za veliku pomoć koju je Tivat pružio tom gradu u Srbiji tokom nedavnih velikih poplava.

Maratonac Belan i gradonačelnik Tivta
Maratonac dr. Ivo Belan sa gradonačelnikom Tivta

Proslavu dana Opštine Tivat obilježilo je i polaganje vijenaca na spomenik Palim borcima, te tradicionalni defile mažoretki, Gradske muzike i pripadnika Bokeljske mornarice gradskim ulicama. Gradonačelnik Novosel na rivi Pine je izvršio smotru počasnog odreda Bokeljske mornarice, nakon čega su pripadnici te preko 12 vjekova stare organizacije u tradicionalnim odorama, odigrali bokeljsko kolo. Na kraju ceremonijala, što se smatra posebnom čašću za goste, u kolu su zajedno sa tivatskim čelnicima i zastavama Crne Gore i Bokeljske mornarice, ušli i predstavnici pobratimskih gradova, italijanski ambasador Vićenzo Del Monako i italijanski kontradmiral Andrea Gueljo koji u Tivtu boravi u višednevnoj posjeti Crne Gore zajedno sa nosačem aviona „Cavour“.

Na Pinama je potom svečano dočekan poznati zagrebački ljekar dr porijeklom iz Tivta dr Ivo Belan koji je i ove godine u čast praznika svog rodnog grada, istrčao maraton od Debelog brijega, granice sa Hrvatskom do Tivta.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.