7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani „Orascomu“ treba da izgrade put koji košta preko 10 miliona eura

Luštica Bay
Luštica Bay

Ukoliko se Vlada, Opština Tivat i investitor – kompanija „Orascom“ ne dogovore o faznoj ili zajedničkoj izgradnji te infrastrukture, Opštini Tivat prijeti izuzetno veliki kratkoročan izdatak za gradnju putne infrastrukture za kompleks Luštica Bay u Krtolima koji bi mogao „u crveno“ baciti i kasu jedne od najuspješnijih lokalnih uprava u Crnoj Gori.

Naime, shodno ugovoro o zakupu zemljišta i investiranju u gradnju turističkog kompleksa na tivatskom dijelu Luštice koji su oktobra 2009 potpisali čelnik „Orascoma“ Samih Saviris, premijer Milo Đukanović i bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, Opštini Tivat je nametnuta obaveza da pored ostale vodovodne, kanalizacione i elektro-infrastrukture, koju treba dovesti do krajnih tačaka zakupljenog kompleksa na Luštici, izgradi i glavnu drumsku saobraćajnicu kroz cijeli taj kompleks.

Riječ je o cesti koja će, preko Grabovca i zaleđa zaliva Trašte, povezati Solila i administrativnu granicu između opština Tivat i Herceg Novi na Luštici, prolazeći kroz najveći dio kompleksa Luštica Bay. Izgradnja ove saobraćajnice koštaće preko 10 miliona eura, što bi za Opštinu Tivat čiji je ukupni godišnji budžet nešto manji od 14 miliona eura, ogroman izdatak. Prema nezvaničnim informacijama menadžment „Luštice Development“ traži da se ta saobraćajnica počne graditi što prije u čemu ima podršku i nadležnih u Vladi Crne Gore koji „pritiskaju“ lokalnu vlast da krenu u tu investiciju. Lokalna uprava pokušava da se nagodi sa partnerima i Vladom, jer bi gradnja nove ceste dužine 8, 8 kilometara u ovom trenutku bila finansijski preveliki zalogaj za gradsku kasu.

„Razmatramo sve aspekte obaveza svih uključenih strana: Vlade, Opštine i „Luštica Developmenta“ vezano za izgradnju infrastrukture gradilišta, uključujući i glavne saobraćajnice koje su van granica lokacije Luštica Bay. Pomenuta saobraćajnica imaće ukupan presjek širine od 10 do 16 metara i uključuje 2 kolovozne trake i trotoare sa obje strane. Procjenu troškova i trajanja izgradnje trenutno radi Opština.“ – odgovorili su iz kompanije „Luštica Development“ na pitanje da li je tačno da insistiraju da lokalna uprava što prije ispuni svoje obaveze oko izgradnje obećane infrastrukture za novi rezidencijalno-turistički kompleks u Krtolima.

Tivatski gradonačelnik Ivan Novosel potvrdio nam je da Opština, po ugovoru iz 2009, ima obavezu da izgradi saobraćajnicu dužine 8,8 kilometara od Solila do granice sa Opštinom Herceg Novi. Nova cesta profila dvije kolovozne trake imaće i obostrane pješačke i biciklističke staze, rasvjetu, a na njoj su planirana i tri kružna toka.

„Riječ je o vrlo ozbiljnom projektu i mi trenutno sa Vladom i investitorom radimo na tome da se nađe riješenje da na način prihvatljiv za sve uključene strane, relizujemo ovaj projekat, uz moguće učešće i Vlade i investitora.“- istakao je Novosel dodajući da je lokalna uprava već u poodmakloj fazi procesa ekspropijacije zemljišta za gradnju novog puta. On je kazao da je riječ o „državnom prijektu“, te da zbog toga treba očekivati da se u njegovu realizaciju uključi i Vlada.

Luštica Development
Luštica Development

Ne saopštavaju podatke o broju radnika

Iz kompanije „Luštica Development“ nisu precizno odgovorili na pitanje koliko trenutno zapošljavaju radnika iz Krtola, odnosno Tivta na čijoj teritoriji ta kompanija razvija 1,1 milijardu eura vrijedan projekat Luštica Bay. Ipak, iz odgovora koji smo dobili, može se zaključiti da je manje od šestine njihove ukupne radne snage, iz lokalne zajednice u kojoj realizuju projekat. Tivat inače, ima stopu nezaposlenosti od 13,45 odsto – među najvećima na primorju i na nivou prosjeka u Plavu i Nikšiću.

„Kada su u pitanju ljudski resursi, očigledno je da, kao strana kompanija, imamo veliki broj stranog osoblja zaposlenog na ključnim pozicijama, jer su oni upoznati sa našim procesima i sistemima. Međutim, važno je napomenuti da su više od 52 % od naših zaposlenih crnogorski građani, a od toga su 31% stanovnici Tivta i Radovića, koji značajno doprinose uspjehu naše kompanije. Lokalno stanovništvo uglavnom radi na poslovima prodaje, marketinga, razvoja i građevinarstva.“- kazali su u „Luštici Development“.

Luštica Bay
Luštica Bay

Iz te kompanije naglašavaju da su angažovali „brojnu domaću radnu snagu kroz izvođače i podizvođače građevinskih radova, a predvidjeli smo da će taj broj rasti kako se izgradnja bude razvijala.“

„Naš glavni izvođač radova i podizvođači trenutno zapošljavaju većinom radnike iz Crne Gore. Nastavićemo sa zapošljavanjem lokalnog stanovništva kad god to bude moguće, i obezbijedićemo im adekvatnu obuku u skladu sa standardima naše kompanije. Razumijevanje lokalne kulture i tradicije su veoma važne karakteristike koje zahtijevamo od naših zaposlenih pošto će doprinijeti uspjehu projekta.“- obećavaju iz „Luštice Development“ u kojoj 90 odsto akcija ima „Orascom“, a 10 odsto kapitala Vlada Crne Gore.

Najčitanije