16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivćani nemaju vajde ni od Manka, ni od Savirisa

Nema posla za domaće ljude - motiv iz Tivta
Nema posla za domaće ljude – motiv iz Tivta

Iako se Vlada i lokalna DPS-SDP vlast hvali činjenicom da Tivat već godinama prednjači na listi crnogorskih gradova u koji su strani investitori uložili najviše novca, osnovni benefit od razvoja velikih turističkih projekata poput Porto Montenegra ili Luštice Bay u tom gradu – zapošljavanje, za sada izostaje kada je u pitanju lokalna zajednica.

Pokazuju to i podaci iz „Informacije o radu zavoda za zapošljavanje – područna jedinica Tivat“ za prošlu godinu, a koji će se naći pred odbornicima na predstojećoj sjednici SO, naredne nedjelje.

Tivat naime, sa 14,21 posto aktivnosg stanovništva, ima daleko najveću stopu nezaposlenosti od tri bokeljske opštine, a na primorju od „crnogorskog Montekarla“ kako mu tepaju vladajući političari, po tome je gori samo Ulcinj. Tivatska stopa nezaposlenosti manje-više, odgovara cijelom crnogorskom prosjeku koga čine i gradovi na sjeveru gdje su brojna preduzeća uništena u prethodnim godinama „tranzicije i privatizacije“. Na dan 31.decembar prošle godine, posao je tražilo 808 Tivćana sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, što je za čak 8 postao više nego na isti dan 2013. Prosječan broj nezaposlenih na evidenciji tivatskog Biroa rada lani je bio istih tih 808 ljudi, što je 5 odsto više nego godinu dana ranije.Od ukupnog broja nezaposlenih Tivćana, njih 376 ili 47 posto su žene, a na Birou rada u tom gradu, po obrazovnoj strukturi, najbrojniji su fakultetski obrazovani ljudi jer čak 216 Tivćana sa VII stepenom stručne spreme ne može da nađe posao. Pored njih posao traže i 4 magistra nauka, te 29 građana Tivta sa VI stepenom stručne spreme. Novoprijavljenih na Biroa rada u Tivtu lani je bilo 347, a istovremeno je radni odnos na određeno ili neodređeno vrijeme , zasnovalo 738 građana najmanje bokeljske opštine, od čega preko polovine sa najmanjim stepenom stručnosti -I i II.

„Nosioci zapošljavanja u ovom regionu Boke Kotorske su Institut Dr.Simo Milošević, Hunguest hotels of Montenegro DOO, Lighthouse of Montenegro DOO, HTP Primorje, HTP Mimoza, Aerodrom Tivat, Mercator-CG DOO, Voli trade DOO, školske i zdravstvene ustanove.«- stoji u Informaciji ZZP. Upadljivo, na spisku najvećih poslodavaca nema onih sa kojima se Vlada najviše hvali – Porto Montenegra, Luštice bay, Qatari Diara u Tivtu, odnosno Portonovog u Herceg Novom. Zašto je to tako, možda najbolje ilustruje podatak da je ZZP lani u Tivtu izdao čak 1.949 dozvola za rad strancima.

Poslodavci su lani u Tivtu iskazali potrebu za 901 sezonskim radnikom, od čega je zapošljeno samo njih 782 sa evidencije lokalnog Biroa rada. Na listi najvećih sezonskih poslodavaca u Boki opet gotovo da nema nikoga od »strateških stranih investicija« sa Vladinom spiska za dodjelu velikih fiskalnih i administartivnih befita u poslovanju, Jedino se Porto Montenegro plasirao među veće sezonske poslodavce, ali su ga pretekla neka javnosti manje poznata imena firmi, ili hotelijeri koji godinama posluju sa velikim problemima, poput risanskog hotela »Teuta«.

»Preduzeća u regiji Boke koja su zapošljavala najveći broj sezonskih radnika su: Institut Dr. Simo Milošević Igalo; Hunguest hotel Montenegro DOO Herceg Novi, “Carine”DOO Bijela; Lighthouse of Montenegro DOO Igalo, “Roksport”DOO Igalo; Hotel “Teuta” Risan; HTP “Fjord” Kotor; HTP “Mimoza” Tivat, HTP “Primorje” Tivat, Aerodrom Tivat i „Porto Montenegro“ Tivat.« -precizira se u Informaciji o radu ZZP.

Izvor:S. L.

Najčitanije