Tivćani ne žele da Kalimanj ode u ruke privatnika

U Tivtu održan okrugli sto o nacrtu koncesionog akta za gradsku lučicu

Tivat - Photo Anton Marković
Tivat – Photo Anton Marković

Opština i Komunalno preduzeće Tivat treba da učine sve da lokalna  uprava i njeno preduzeće dobiju koncesiju za upravljanje gradskom lučicom i da ona ne ode u ruke privatnika– saglasili su se i građani i preddstavnici opštine na okruglom stolu koji je danas u Tivtu priredilo JP „Moro dobro“, vezano za navrt koncesionog akta za davanje u dugoročni zakup luke od lokalnog značaja Kalimanj.

Tivatska gradska marina koju su samodoprinosom poslije zemljotresa 1979, podigli sami Tivćani, daje se u zakup koncesionaru koji za nju ponudi najviše, na period od 10 plus 5 godina, a shodno odluci Vlade. Predmet koncesije je akvatorijum gradske lučice ukupne površine 19.443 kvadrata i njeni gatovi i operativna obala ukupne površine 2.526 kvadrata. Na njima ima ukupno 367 vezova za mala plovila dužine do 10 metara, te još 10 vezova za veće jahte.

Sa javne rasprave
Sa javne rasprave

Ističući da im je po Zakono o lukama , obaveza da raspišu tender za izbor koncesionara predstavnik „Morskog dobra“ Dragan Marković je kazao da je cilj davanja gradske lučice u konccesiju unapređenje njenih kapacciteta i kvaliteta usluga, odnosno „zaštita javnog interesa prvenstveno obezbjeđivanjem usluga za korisnike komunalnih vezoova – građane Tivta“.

„Opština i „Morsko dobro“ pokušavaju već nekoliko godina da neposredno ustupe Kalimnan na gazdovanje Komunalnom preduzeću Tivat, ali to više ne možemo raditi jer Vlada insistira na spovođenju zakonske procedure izbora koncesionara. Ne možemo nikome davati prioritet i svi ponuđači moraju biti jednako tretirani.“- kazao je Marković kada su Tivćani tražili da se prioritet da lokalnom javnom preduzeću koje Kalimanjem upravlja već godinama.

„Gradskom lučicom kao i pristaništem Pine, parkinzima i Autobuskom stanicom treba da upravlja Opština preko svog javnog preduzeća i to je lokalni pralemnt odlučio još 2008.“- upozorio je Petar Erceg, dok je Dragan Miljanić naveo da će cijene usluga vezova u Kalimanju neminovno porasti ako se on da u ruke privatnika. Građani su zatražili da se svih 377 postojećih i eventualno novi vezovi u marini namijene isklučivo građanima za komunalne vezove, odnosno da se ne planiraju komercijalni vezovi u Kalimanju pored postijećihu tri komercijane marine u neposrednom okruženju. To će, kako su istakli, uticati da gradska lučica prvenstveno zadvoljava javni interes Tivćana koji imaju barke i značajno smanjitivnjenu „komercijalnu atraktivnost“ zbog kojeg bi na tenderu za nju mogle konkurisati privatne firme. Ukazano je i na brojne ekološke, navigacijske i infrastrukturne probleme Kalimanja i zatraženo da se odustane od ideje da se novi vezovi grade uz istočnu obalu ulaza u marinu, na rtu Belane. Savjetnik u kabinetu gradonačelnice Tivta Zoran Petranović zatražio je da se preciznije definišu kriterijumi za izbor koncesionara i da se veći broj bodova dodijeli za iznos planiranih ulaganja u lučicu, nego samu zakupninu „Morskom dobru“ koja treba da iznosi minimum 12 hiljada eura godipnje, plus najmanje 2 odsto od ostverenog prihoda od usluga.

Sa javne rasprave
Sa javne rasprave

„Ne želimo da se tu pojavi neki privatni zakupca kome će se isplatiti da platu zakupninu samo da bi držao dva-tri svoja broda u Kalimanju. Opštinski je interes da mi sa time gazdujemo i Opština će ssa Komunalnim preduzećem napraviti  dobru ponudu i konkurisati na tenderu.“- kazao je Petranović dok je potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac naglasio da lokalna uprava „u potpunosti stoji iza ponude i kadrova Komunalnog preduzeća“ i time garantuje da će se ispuniti minimalno traženo ulaganje novog koncesionara u Kalimanj od 200 hiljada eura.

„Još od 2011. sa „Morskim dobrom“ pokušavamo da sačuvano Kalimanj od bilo kakvih tendera. Obraćali smo se direktno Vladi i brojnim ministarstvima tražeći da lučicom gazduje grad i njegovo JP ali nismo nailazili na raumijevanje. Do ove godine smo uspijevali nekako da održimo situaciju da Komunalno upravlja gradskom marinom, ali se zakon ipak mora poštovati.“- kazala je savjetnica u kabinetu gradonačelnice, Zorica Gverović.

Iako se čelnici lokalne DPS-SD-HGI vlasti u Tivtuv javno hvale „odličnom saradnjom sa Vladom“, davanje gradske lučice na tender  uprkos protivljenju Opštine i građana je već treći udarac koji je Tivtu zadala Vlada u posljednih mjeseca dana. Prethodno je Ministarstvo zadravlja odbilo da Opštini ustupi lokaciju napuštenog dispanzera kod Doma zdravlja, idelanu za gradnju Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama i tu je lokaciju namijenilo stranom investitoru sa Malte. Vlada je donijela i Strategiju razvja sporta kojom je predviđeno da se nacionalno Olimpijsko selu umjesto u Lepetanima kod Tivta što su godinama obećavali i lokalna i državna vlast, gradi u Baru.

2 Komentari

  1. “…lokaciju namijenilo stranom investitoru sa Malte.” – da nije tuzno bilo bi urnebesno smijesno! Pa ko jos pusi tu pricu o tzv. “stranim investitorima”!

  2. “Tivatska gradska marina koju su samodoprinosom poslije zemljotresa 1979, podigli sami Tivćani, daje se u zakup koncesionaru”……….

    Pobogu, pa ljudi su svojim parama i radom napravili nesto sto SVI mogu koriste, dakle stvorili su neku vrstu ZADUZBINE i sada nekakva vlast to “nacionalizuje” i daje u zakup nekom strancu! Pa sta je sledece, hoce li i tivatski park biti dat u zakup, pa ogradjen, te ce biti naplacivane ulaznice u isti, kako Tivcanima, tako i turistima?

    Tivcani bojim se da je sada kasno, cutali ste: kada je vrsena “buvanizacija” priobalja, kada se pocelo sa nasipanjem mora, kada se pocelo sa protivustavnim zaprecavanjima prilaza obali, kada su devastirane ribarske poste, kada su pocele gradnje kuca na “pjenu od mora” cije otpadne vode ne idu ni u kanalizaciju niti u septicke jame, kada su razvaljeni Plavi horizonti, kada je unisteno stotine metara plaze u Krasice, kada su uvodjene kojekakve takse, kada su u Radovicima………… itd itd.

    Sve u svemu ne pise Vam-nam se dobro. Ne bi me iznenadilo da uskoro pocnu citava naselja, bez obzira sto su privatne kuce u njima, da izdaju u zakup, jer ce to biti proglaseno “visim” interesom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.